Sirop de soc
Florile de soc sunt, probabil, partea cea mai interesanta a plantei, atât pentru proprietatile lor medicinale si culinare cat si pentru parfum lor delicat. Acestea pot fi utilizate prin aplicatii interne sau externe (ceai de plante sau sirop). Florile de soc au un conţinut ridicat de acizi fenolici, flavonoide, care sunt antioxidanti, uleiuri esentiale, precum si minerale.
Ingrediente
20 pălării mari flori de soc 1 kg zahăr
1 l apă
2 plicuri sare de lămâie
2 lămâi
Mod de preparare:
Amesteci apa cu zahărul și cu sarea de lămâie într-o oală, pe foc, până se dizolvă. Lași la răcit. Scuturi ușor florile de soc, pentru a îndepărta eventualele impurități și insecte. Nu e indicat să le speli, de- oarece se va pierde mult p2olen aromat.
Pui florile de soc în sirop și adaugi lămâile tăiate felii. Acoperi vasul cu o farfurie și lași la macerat 4-5 zile, în frigider. Strecori siropul printr-un tifon și îl transferi în sticle, pe care le închizi ermetic. Îl păstrezi într-un loc întunecos și răcoros până îl consumi, diluat cu apă plată sau minerală.