Sirop de trandafiri

Când faci dulceață de trandafiri, folosește-i doar pe cei de Damasc, de Kazanlak sau Rosa Damascena, pentru că au florile roșii, roz sau ciclamen, intens parfumate. Dintr-o tufă ajunsă la maturitate se pot recolta până la 3 kg de petale. Din aceste soiuri se pot prepara dulceață, sirop, șerbet și oțet de trandafiri.
Ingrediente:
1 kg zahăr + 50 g
200 g petale trandafiri pentru dulceață
1 plic sare de lămâie
800 ml apă
Mod de preparare:
Amesteci petalele de trandafiri cu 50 g de zahăr şi sarea de lămâie şi le laşi 20 de minute. Faci un sirop din apă şi 1 kg de zahăr, pe care îl fierbi până se îngroaşă. Torni siropul clocotit peste petale ş2i îl laşi la infuzat toată noaptea.
A doua zi, strecori lichidul şi îl transferi în sticle mici, pe care le sterilizezi 15 minute pe baie de aburi. Serveşti siropul diluat cu apă în pahare reci şi decorat cu felii de lămâie.