Supă de ceapă
Supa cremă de ceapă este absolut delicioasă, însă dacă vei încerca această reţetă vei obţine, pur şi simplu, o nebunie, pe care e musai să o încerci.
Ingrediente
6-8 cepe mari
2 căței de usturoi
3 linguri ulei vegetal
2 linguri unt
120 ml vin alb
sare și piper, după gust
2 l supă de pui sau de legume
1 baghetă albă
1 frunză de dafin
200 g brânză Gruyere sau Emmental rasă
cimbru proaspăt, pentru decor
1 ramură cimbru uscat
Mod de preparare
Topești untul și uleiul într-o oală mare, la foc mediu. Adaugi ceapa tăiată, o călești, amestecând constant, pui usturoiul zdrobit și lași pe foc circa 20 de minute, până capătă o culoare maronie. Torni vinul și îl lași să fiarbă câteva minute, până ce alcoolul s-a evaporat. Pui supa, frunza de dafin și cimbrul. Reduci focul la minimum și o lași să fiarbă 20-25 de minute, pentru ca aromele să se îmbine.
Între timp, tai bagheta felii, le rumenești ușor în cuptor sau într-o tigaie cu puțin ulei de măsline. După ce supa a fiert, scoți frunza de dafin și ramura de cimbru, apoi o condimenteazi cu sare și piper, după gust.
Torni supa de ceapă în boluri rezistente la căldură, pui deasupra fiecărei porții 2 felii de pâine prăjită și presari brânza rasă. Pui bolurile în cuptorul preîncălzit, într-o tavă, și o ții la cuptor 5 minute, până când brânza s-a topit. Lași să se răcească câteva minute înainte de servire. Decorezi cu cimbru proaspăt.