Tartă alsaciană cu bacon, ceapă şi smântână

1 shutterstock 1029464284 jpg jpeg

Flammekueche, tarte flambée sau tarta alsaciană este o specialitate din regiunea franceză Alsacia. Preparatul a fost creat de fermierii germani, care obişnuiau să coacă pâine o dată pe săptămână. Pentru a testa temperatura cuptorului cu foc de lene, făceau mai întâi această tartă, cu blat subţire, pe care puneau cele mai comune ingrediente din zonă (smântână şi bacon). Dacă tarta era gata în 1-2 minute, temperatura era bună pentru a coace pâinea

Ingrediente

Pentru aluat:

300 g făină

150-200 ml apă

7 g drojdie proaspătă

1 lingură ulei de măsline

1/2 linguriţă sare

1/2 linguriţă zahăr

Pentru topping:

300 g smântână fermentată (25% grăsime)

200 g bacon

2 cepe

sare

piper

Pentru aluat, dizolvi drojdia în puţină apă călduţă, apoi o torni peste făină. Adaugi uleiul de măsline, sarea şi zahărul, torni restul de apă treptat şi începi să frămânţi, până ce aluatul nu se mai lipeşte de mâini. Formezi o bilă, o pui într-un bol uns cu puţin ulei, o acoperi cu un prosop curat şi o laşi la dospit până îşi dublează volumul.

Pe masa presărată cu făină, întinzi o foaie subţire din aluat şi o pui în tava de aragaz, tapetată cu hârtie de copt.

Întinzi un strat uniform de smântână şi aşezi rondele de ceapă şi baconul tăiat cubuleţe. Condimentezi cu sare şi piper, după gust, şi dai tarta la cuptorul preîncălzit. O coci 12-15 minute, la 220 °C. O laşi la răcorit şi o serveşti.

FOTO Shutterstock