Tartă cu ceapă
O reţetă deosebită pe care o poţi pregăti la orice masă.
Ingrediente
500 g ceapă, tăiată jumătăți
2 linguri unt
1 aluat foitaj
2 linguri oțet balsamic
1 lingură zahăr brun
1 linguriță ierburi de Provence
sare și piper, după gust
Mod de preparare
Încălzești untul în tigaie la foc mediu. Adaugi ceapa și o călești aproximativ 5 minute, până ce devine puțin moale și sticloasă. Presari zahărul brun, asigurându-te că ceapa este acoperită uniform. Torni oțetul balsamic și lași pe foc 5-7 minute sau până când se formează un caramel gros și ceapa se caramelizează. Amesteci din când în când pentru a evita arderea.
Adaugi ierburile, sare și piper, după gust.
Așezi aluatul de foitaj pe un blat presărat cu făină, îl tai puțin mai mare decât diametrul tigăii. Pui foitajul peste ceapa caramelizată din tigaie, asigurându-te că acoperă complet ceapa. Lipești cu mâna marginile foitajului în interiorul tigăii și închizi tarta.
Introduci tigaia în cuptorul preîncălzit și o coci 20-25 de minute sau până când foitajul este frumos rumenit și crocant. O scoți din cuptor și o lași să se odihnească câteva minute.
Pui o farfurie mare deasupra tigăii și răstorni tarta cu grijă.