Tartă cu dovleac

tarta dovleac Photoland SucreSale 040282 jpeg

Copt, mâncat ca atare sau băgat într-un aluat pentru tartă dovleacul rămâne, alături de citrice, preferatul anotimpului rece.

Ingrediente

Pentru aluat

300 g făină 150 g unt sau margarină 1 ou 1 praf de sare 1 linguriţă oţet

Pentru umplutură

800 g dovleac

300 g zahăr

1 linguriţă scorţişoară măcinată

1 praf nucşoară rasă

1 linguriţă ghimbir ras (opţional)

1 gălbenuş pentru uns

Cum se prepară

Se amestecă făina cu untul sau margarina, se adaugă apoi oul, praful de sare, oţetul şi se frământă până se obţine un aluat omogen. Se lasă la rece o oră.

Între timp, se taie dovleacul, se curăţă de seminţe, fibre şi coajă, se taie bucăţi şi se trece pe răzătoare. Se amestecă cu zahărul, scorţişoara, nucşoara, ghimbirul (opţional) şi se căleşte, amestecând permanent până scade toată zeama.

Se împarte aluatul în două şi se întinde în foi. Cu una dintre ele se tapetează forma de tartă pe interior, cu tot cu pereţii laterali. Se toarnă compoziţia de dovleac rece şi se acoperă cu cea de a doua foaie, lipind bine pe margini. Se înţeapă în mai multe locuri, pentru a elimina aburii formaţi în timpul coacerii. Se unge deasupra cu gălbenuş bătut şi se

coace circa 40 de minute.

sursa foto: Photoland