Tartă cu mere carmelizate şi nuci

1 shutterstock 195030065 jpg jpeg

Indiferent de soi şi aromă, merele sunt cele mai potrivite fructe în deserturile din sezonul rece. Simple sau elaborate, aceste prăjituri vor sta la loc de cinste pe masa ta.

Ingrediente

1 foaie aluat foitaj (400 g)

3-4 mere

150 g miez de nucă

180 g zahăr

30 g zahăr vanilat

50 g unt

Speli merele, le cureţi coaja, îndepărtezi cotorul cu un cuţit special, apoi le tai rondele de un cm grosime. Toci miezul de nucă grosier.

Într-o tigaie de fontă (sau tigaie care să poată fi folosită în cuptor) pui zahărul la caramelizat. Când e auriu, adaugi untul şi omogenizezi.

Cu grijă, pentru că amestecul este foarte fierbinte, aşezi rondelele de măr în toată tigaia. În spaţiile rămase libere, inclusiv în interiorul merelor, pui miezul de nucă tocat. Ţii tigaia pe foc mic, 4-5 minute. Dai deoparte, presari zahărul vanilat şi aşezi deasupra foaia de aluat, având grijă să introduci bine marginile foitajului.

Dai tigaia la cuptor, la 170 °C, aproximativ 30 de minute, până se rumeneşte foitajul. Când e gata, scoţi tarta din cuptor şi o răstorni cu mare grijă pe un platou. Decorezi după imaginaţie. O poţi servi cu îngheţată de vanilie.

FOTO Shutterstock