Tartă franţuzească

Acest aperitiv -tarta frantuzeasca - gustos şi rafinat, numai bun pentru masa de Crăciun, este cadoul chefului Andrei Ţandără pentru tine. Cu tânărul şi talentatul bucătar te întâlneşti în emisiunea „Click! Poftă bună!“, la Prima TV, în fiecare sâmbătă, începând cu ora 11.20.
Ingrediente
Pentru aluat
500 g făină 250 g unt 1 ou 1 praf sare 1 praf piper
Pentru umplutură
6 fire ceapă verde
300 g somon afumat sau şuncă afumată
2 ouă
500 g smântână dulce
sare
piper
Mod de preparare
Cerni făina într-un bol, presari sarea şi piperul şi adaugi untul. Amesteci, adaugi oul şi frămânţi un aluat sfărâmicios. Ungi cu unt o formă de tartă şi presari făină. Iei din aluat
şi-l presezi în formă, având grijă să îmbraci şi pereţii. Înţepi din loc în loc cu dinţii unei furculiţe şi dai tarta la cuptorul bine încins, aproximativ 10-15 minute.
Restul de aluat îl strângi într-o bilă, îl pui într-o folie de plastic şi îl poţi ţine la congelator două luni.
Pentru umplutură, toci ceapa şi o pui într-un bol.
Tai somonul sau şunca afumată fâşii şi amesteci cu ceapa. Adaugi cele două ouă şi smântâna, sare şi piper şi omogenizezi. Torni amestecul în coaja de tartă şi dai la cuptor încă 20 de minute. Laşi tarta frantuzeasca la răcorit şi o serveşti, dacă vrei, alături de o salată verde.
Tarta de lamaie cu aluat de biscuiti
Tarta de lamaie cu aluat de biscuiti
foto: Sorin Stana