Tartă rustică de pere
A venit anotimpul lor şi nu trebuie să ratezi să găteşti cel puţin o reţetă cu pere. Pentru azi avem o propunere delicioasă: o tartă rustică de pere de care te vei îndrăgosti!
Tartă rustică de pere
Ingrediente
Pentru aluat:
- 256 g făină, plus mai multă pentru făinat
- 170 g zahăr pudră
- un vârf de sare
- 200 g unt, cubulat şi refrigerat
- 1 ou
Pentru umplutură:
- 170 g de unt, înmuiat
- 130 g zahăr granulat
- ½ linguriţă sare
- 2 ouă
- 120 g făină de migdale
- 16 g de făină
Pentru asamblare:
- 6 pere, cojite şi feliate (după preferinţe)
- 28 g unt topit
- 18 g zahăr granulat
Faceţi crusta: Adăugaţi făina, zahărul pudră şi un vârf de sare în vasul unui procesorul alimentar. Adăugaţi cuburile de unt rece şi începeţi să pulsaţi, de 10-15 ori, până când untul este complet încorporat în făină.
Adăugaţi oul în procesorul alimentar şi bateţi până când începe să se formeze un aluat. Aşezaţi aluatul pe o suprafaţă de lucru şi frământaţi-l uşor, doar pentru a-l îmbina. Înfăşuraţi în plastic şi răciţi timp de 30 de minute.
Faceţi umplutura: adăugaţi untul înmuiat, zahărul granulat şi sarea într-un bol mediu. Combinaţi amestecul cu un mixer, crescând treptat viteza de la mic la mediu-mare. Bateţi până când e pufos, apoi adăugaţi fiecare ou, câte unul pe rând, răzuind fundul şi laturile bolului între fiecare adaos. În sfârşit, adăugaţi făina de migdale şi făina normală şi mixaţi la viteză mică până la omogenizare.
Aranjaţi un suport în treimea inferioară a cuptorului. Preîncălziţi cuptorul la 190° C.
Desert cu unt de arahide din 3 ingrediente
Asamblaţi tarta: îndepărtaţi aluatul de la frigider şi rostogoliţi-l uşor până are diametrul de 30 cm, pe o suprafaţă de lucru presărată cu făină. Transferaţi aluatul în tava de tarte, apoi adăugaţi umplutura, întinzându-o cât mai uniform.
Aranjaţi perele într-un model spiralat deasupra umpluturii. Unge întreaga suprafaţă cu untul topit, apoi presară zahărul granulat peste pere.
Se coace, se roteşte la jumătatea timpului, aproximativ 50-55 minute sau până când crusta se rumeneşte şi centrul tăvii nu mai ”tremură”. Se lasă să se răcească complet înainte de feliere. Poftă bună!