Tobă. Reţeta tradiţională

toba reteta traditionala jpeg

Unii nu concep Crăciunul fără o felie de tobă preparată în mod tradiţional aşa că trebuie să te aprovizionezi cu cele mai bune şi proaspete ingrediente, în general organe şi carne de porc. Cu cât stă mai mult la rece cu atât mai va fi mai bună. Dacă o prepari chir în aceste zile, de Crăciun va fi tocmai bună. Pregăteşte-te astfel pentru o felie de tobă după reţeta tradiţională, muştar şi un pahar de vin roşu.

Tobă. Reţeta tradiţională - Ingrediente (6 porţii)

2 urechi de porc 2 rinichi de porc 1 limbă de porc 1 muşchi mic de porc ½ kg pulpă de porc 1 inimă de porc 250 g slănină împănată cu carne 4 căţei de usturoi 1 stomac de porc sare piper măcinat piper boabe 3 foi de dafin

Tobă. Reţeta tradiţională - Mod de preparare

Cureţi stomacul de porc de membrana interioară. Cel mai uşor se curăţă cu sare grunjoasă. Îl speli, îl laşi o oră în apă cu oţet şi o ceapă tăiată felii, după care îl speli bine. Îl găseşti în măcelării gata curăţat de membrană.

Pui la fiert toate organele, muşchiul, slănina şi pulpa. Adaugi boabe de piper, sare, după gust, şi foile de dafin. Laşi să fiarbă o oră din momentul în care a dat în fiert. Le scoţi şi le laşi să se răcească. Cureţi limba de pieliţa albă. Toci totul cubuleţe mai mari, le pui într-un vas şi adaugi usturoiul pisat, sare şi piper măcinat, după gust, şi două polonice cu zeama în care au fiert.

Umpli stomacul cu compoziţie şi coşi toată deschizătura. Pentru a fi sigură că nu se sparge toba, o introduci într-o bucată de dres, prinzând bine la capete. Pui zeama în care au fiert organele pe foc şi când dă în clocot pui toba. Laşi să fiarbă 30 de minute. Din când în când, o înţepi cu un ac de cusut mai mare.

O scoţi din zeamă cu o paletă, o aşezi într-un lighean, pui un fund de lemn rotund peste ea şi o greutate. O laşi aşa, la rece, până a doua zi. Poţi lăsa mai mult toba preparată după reţeta tradiţională, totul este să stea la rece.