Tort cu cremă caramel

tort crema caramel jpeg

Şi dacă tot e bal, atunci bal să fie...Adică, dacă tot e weekend şi ne facem de cap, de ce să nu începem cu un tort cu cremă caramel.

Ingrediente tort cu cremă caramel

8 ouă 8 linguri zahăr 5 linguri făină 2 linguri cacao 2 linguri nucă măcinată

Pentru crema caramel

10 linguri zahăr

200 ml lapte

3 gălbenuşuri

2 linguri amidon

250 ml frişcă lichidă

2 plicuri gelatină

Pentru sirop

250 ml apă

150 g zahăr

1 esenţă migdale

Pentru decor

3 linguri nucă măcinată

11 nuci întregi

ornamente de tort

1 lingură zahăr pudră

Mod de preparare tort cu cremă caramel

Se bat albuşurile spumă tare cu zahărul, se adaugă gălbenuşurile pe rând, făina, cacaua şi nuca măcinată, amestecându-se uşor, de jos în sus. Se toarnă aluatul într-o formă de tort unsă şi tapetată şi se coace, la foc mic, circa 30 de minute. Se lasă la răcit, apoi se taie blatul în trei părţi. Se caramelizează zahărul, se adaugă laptele cald, se fierbe până se topeşte caramelul şi se dă deoparte. Se freacă gălbenuşurile cu amidonul, se adaugă câteva linguri din laptele fiert, amestecând continuu, apoi se toarnă totul în cratiţă.

Se pune din nou compoziţia pe foc mic, se fierbe până se îngroaşă şi se lasă la răcit. Se adaugă în compoziţia de caramel răcită, frişca bătută şi gelatina topită. Într-o formă de tort se pune o parte de blat, se însiropează cu un sirop din apă, zahăr şi esenţa de migdale, apoi se întinde 1/3 din crema caramel. Se pune a doua parte de blat însiropată, caramel şi se acoperă cu ultima parte de blat. Acest tort cu cremă caramel se lasă la rece trei ore. Se scoate tortul din formă, se îmbracă cu cremă, se fac cu poşul floricele deasupra şi se tapetează marginile cu nuca măcinată. Se decorează caest tort cu cremă caramel cu nucă presărată cu zahăr pudră şi cu ornamente.

Tort de lămâie cu afine

Tort de lămâie cu afine

Tort cu mac şi mandarine

Tort cu mac şi mandarine

Tort cu iaurt şi piersici (fără gluten)

Tort cu iaurt şi piersici (fără gluten)