Tort cu gem şi ciocolată

tort cu gem si ciocolata jpeg

Nu există pe lumea asta desert mai iubit, mai adorat şi mai gustat decât ciocolata. Amăruie, cu lapte, cu alune, cu fructe şi chiar cu condimente iuţi, ciocolata face deliciul nostru, al tuturor. Datorită gustului ei dulce- amărui, toate bucătăriile lumii au deserturi sau mâncăruri speciale cu ciocolată. Francezii au mousse-ul cu ciocolată, o spumă delicioasă care ţi se topeşte în gură. Englezii au micile lor brownies, nişte brioşe delicioase cu ciocolată. Italienii au gelata cu ciocolată, adică îngheţată; austriecii au acel tort Joffre în faţa căruia nimeni nu rezistă. Cât despre bucătăria românească, mi-ar trebui o carte întreagă să enumăr toate prăjiturile cu ciocolată pe care le ştiu: negresă, amandină, mascotă, prăjitura Carpaţi etc.

Ingrediente

Pentru blat 150 g ciocolată simplă 6 ouă 120 g zahăr pudră 100 g unt 120 g făină 1/2 pachet praf de copt 2 linguri cacao

150 g gem de căpşuni

150 g ciocolată neagră

50 g ciocolată albă

50 g fulgi ciocolată albă

Mod de preparare

Pentru blat, se topeşte ciocolata pe baie de aburi şi se lasă să se răcească puţin. Se bat albuşurile spumă tare cu zahărul.

image

Se taie untul moale cubuleţe şi se încorporează în ciocolata răcorită. Se bat gălbenuşurile bine, se adaugă cacaua şi la final se încorporează albuşurile spumă.

image

Se adaugă făina cernută cu praful de copt şi se amestecă uşor, de jos în sus. Se toarnă aluatul într-o formă de tort unsă şi tapetată şi se coace la 160° C timp de 50 de minute. Se lasă să se răcească.

image

Se taie blatul în două pe orizontală, se întinde ¾ de gem pe partea de jos şi se acoperă cu a doua parte. Se îmbracă cu gemul rămas.

image

Pentru glazură, se topesc, separat, ambele ciocolate pe baie de aburi. Se toarnă ciocolata neagră şi se îmbracă toată suprafaţa tortului.

image

Ciocolata albă se pune într-un cornet de hârtie şi se formează o spirală în centrul tortului. Se împrăştie glazura albă până la margini cu o scobitoare.

image

Pe marginea tortului se fac inimioare şi baza se tapetează cu fulgi de ciocolată albă. Se pune în frigider ca să se întărească.

image