Tort cu nucă şi mascarpone

tort cu nuca si mascarpone jpeg

Ştiai că nucul îşi are originea în Asia Mică, în Persia Antică (actualul teritoriu al Iranului), apoi a fost plantat în Grecia şi în Roma Antică? Treptat, acesta a ajuns în toată Europa. În ţara noastră se cultivă mai multe soiuri de nuci. Potrivit tradiţiei, nucile încep să se culeagă după ziua de 14 septembrie, cunoscută şi ca Ziua Crucii. Din această zi, toţi gospodarii încep să bată nucii.

Ingrediente (1 tort)

3 ouă 3 linguri zahăr 2 linguri ulei 3 linguri făină 4 linguri nucă măcinată 1/2 pliculeţ praf de copt 1 lingură zahăr vanilat sare

100 g zahăr

100 g miez de nucă

Pentru cremă

100 ml smântână pentru frişcă

250 g mascarpone

1 lingură zahăr vanilat

1 întăritor de frişcă

50 g ciocolată amăruie

100 ml smântână pentru frişcă

50 ml apă

50 g zahăr

1 lingură esenţă de rom

Mod de preparare

Pentru blat, baţi spumă albuşurile, împreună cu un praf de sare. Adaugi zaharul tos şi pe cel vanilat şi baţi în continuare, ca să obţii o spumă densă. Încorporezi gălbenuşurile amestecate cu ulei, apoi torni în ploaie făina amestecată cu nuca măcinată şi praful de copt. Foloseşti o spatulă şi faci mişcări uşoare, de jos în sus.

Torni compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi dai la cuptor, aproximativ 30 de minute. Faci testul scobitorii, apoi scoţi blatul şi-l laşi să se răcească. Între timp, caramelizezi zahărul. Când devine lichid, adaugi nuca şi amesteci bine, ca să o acoperi integral. Torni totul pe o hârtie de copt şi laşi să se răcească. Ulterior, pui nucile într-un şervet sau într-o pungă şi le baţi cu un ciocan, ca să le mărunţeşti.

Pentru prima cremă, baţi câteva minute cu mixerul smântâna, zahărul vanilat şi întăritorul de frişcă, până devine pufoasă. Separat, mixezi şi crema de mascarpone, apoi încorporezi frişca bătută şi nucile caramelizate (păstrezi câteva pentru decor).

Faci şi cea de-a doua cremă: rupi în bucăţi ciocolata şi o topeşti la foc mic, împreună cu smântâna pentru frişcă. Omogenizezi bine, laşi să se răcească, apoi bagi la frigider. O poţi mixa câteva secunde înainte s-o distribui pe blat.

Tai blatul în trei şi-l însiropezi după preferinţă. Ungi cu cele două creme foile de tort, iar la final presari nucile caramelizate.



Recente

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg
zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg