Tort cu pere

tort cu pere jpeg

Perele...acest deliciu al iernii care umplu tarabele din pieţe. Pregăteşte un tort cu pere care va bucura pe toată lumea.

Ingrediente (1 tort)

6 pere

Pentru blat 125 g unt 175 g zahăr 4 ouă 250 g făină 50 g cacao 50 g ciocolată 150 ml lapte 1 praf de copt

5 linguri zahăr

300 ml apă

1 linguriţă rom sau coniac

100 g zahăr

150 g ciocolată de menaj

50 ml apă

30 g unt

fructe confiate

1 linguriţă zahăr pudră

Mod de preparare

Cureţi perele de coajă şi de seminţe. Două pere le tai cubuleţe, iar pe celelalte patru le tai felii subţiri. Amesteci ingredientele pentru sirop, dai în câteva clocote şi pui feliile de pere. Iei vasul de pe foc, torni romul sau coniacul şi laşi deoparte.

Pentru blat, freci spumă zahărul cu untul. Adaugi pe rând câte un ou, alternând cu făina amestecată cu praful de copt. Încorporezi ca­caua, ciocolata mărunţită şi perele cubuleţe. Adaugi laptele şi amesteci să se omogenizeze. Torni totul într-o formă de tort cu diametrul de 23 cm unsă şi tapetată şi coci, în cuptorul preîncălzit, circa 30-40 de minute, la foc mic. Scoţi forma din cuptor şi laşi blatul să se răcească.

Pentru glazură, faci un sirop din apă şi zahăr şi‑l adaugi în fir subţire peste ciocolata topită la bain-marie. Adaugi untul, freci energic şi laşi câteva minute să se răcorească, dar să nu se răcească. Ungi cu puţin unt marginile tortului, le îmbraci cu feliile de pere, torni deasupra glazura în strat gros şi decorezi cu fructe confiate. Dai la rece pentru două ore.