Tort de cafea

1366298754 0255tort 20cu 20cafea jpeg

Savurează aroma cafelei proaspete într-un desert rafinat, excelent pentru orice moment al zilei. Iată o reţetă uşoară şi accesibilă!

Ingrediente:

Pentru blat: 5 ouă, 120 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 100 g făină, 1 linguriţă praf de copt, 4 linguri ulei

Pentru crema de cafea: ½ l lapte 1 ou, 2 gălbenuşuri, 180 g zahăr, 60 g făină, 4 linguri cafea solubilă

Pentru crema de unt: 250 g unt, 3 linguri lichior de cafea, 150 g zahăr

Pentru ornat: ciocolată neagră şi cafea boabe Mod de preparare:

Baţi gălbenuşurile spumă şi adaugi treptat 2/3 din zahăr, plus zahărul vanilat. Baţi în continuare până obţii o cremă spumoasă. Adaugi albuşurile bătute spumă împreună cu restul de zahăr şi baţi bine. Pui treptat făina cernută cu praful de copt şi uleiul. Torni aluatul într-o formă unsă şi tapetată cu făină şi o dai la copt, la foc potrivit.

Între timp prepari crema de cafea pentru care freci ouăle cu zahărul, adaugi făina şi diluezi amestecul cu laptele fiert, turnat puţin câte puţin. Amesteci repede şi pui compoziţia pe foc un de o laşi până se îngroaşă. La sfârşitul fierberii adaugi cafeaua solubilă. Prepari şi crema de unt. Freci un tul cu zahărul până devine spumos, adaugi treptat lichiorul de cafea şi amesteci energic să nu se taie.

Cum montezi tortul: Tai blatul răcit în două, pe orizontală. Folosind seringa pentru prăjituri, un poş sau o pungă tăiată la un colţ, pui fiecare din tre creme în cercuri, alternând crema de unt cu cea de cafea. Repeţi operaţia în sens invers şi după ce ai pus al doi lea blat. Ornezi tortul cu ciocolată rasă şi cu boabe de cafea.