Tort de ciocolată cu frişcă şi zmeură

tort de ciocolata cu frisca si zmeura jpeg

Ce poate fi mai bun decât combinaţia de ciocolată, fişcă şi ceva răcoritor şi foarte sănătos ca zmeura? Un tort excelent care combină aceste trei delicii cum nu se poate mai bine. Iată o reţetă, pe care trebuie să o încerci neapărat.

Ingrediente Tort de ciocolată cu frişcă şi zmeură:

Pentru blat:

  • 3 ouă
  • 2 g sare
  • 20 ml apă
  • 50 g făină
  • 75 g zahăr
  • 40 g amidon alimentar
  • 25 g unt topit
  • 10 g cacao

Pentru strat ciocolată:

  • 300 g frişcă
  • 125 g ciocolată amăruie
  • 100 g zmeură

Pentru strat zmeură:

  • 250 g zmeură
  • 150 g zahăr
  • Zeama de la 1 lămâie
  • Zeama de la 1 portocală
  • 5 blaturi gelatină
  • 400 g frişcă

Mod de preparare:

Se pun ouăle pe baie de abur, într-un vas la foc mic. Se bat împreună cu zahărul şi sarea, adăugând treptat şi apa. Apa nu trebuie să fiarbă, iar ouăle nu trebuie să se încingă prea tare că se prăjesc. Când se ajunge la o temperatura destul de ridicată, se ia vasul de pe foc şi se bat încă 10 minute. Trebuie să arate ca o cremă groasă, densă, voluminoasă. Cu o paletă se încorporează şi făina, amidonul amestecat cu cacao şi dat prin sită şi la final, untul. Când este gata, se toarnă într-o formă de tort de 24 cm diametru şi se lasă la cuptor la 180 de grade timp de maximum 30 minute.

Se fac două astfel de blaturi, unul poate fi deschis şi se înlocuieşte cacao cu amidonul. Blaturile nu trebuie să aibă mai mult de 3 cm înălţime. Se face şi un blat mai subţire, eventual dacă rămâne din unul din blaturi.

Pentru stratul de ciocolată se bat 300 de grame de frişcă ţeapăn. Ciocolata se topeşte la baie de aburi, nu mai mult de 33 de grade. Se iau cam 100 de grame din frişcă şi se amestecă repede cu ciocolata. Se adaugă apoi restul de frişcă, se pun 100 de grame de zmeură în cremă şi se lasă la rece.

Stratul cu zmeură se face pasând într-o sită 250 de grame de zmeură, din care trebuie să iasă 200 g de pulpă de zmeură fără sâmburi. Zahărul se amestecă cu zeama de la lămâie şi portocală. Apoi, blaturile de gelatină se înmoaie în apă timp de 10 minute, timp în care se bate frişca.

Frişcă se amestecă cu piureul de zmeură. Blaturile se storc de apă şi se dizolvă pe baie de aburi, cu grijă să nu fiarbă. Gelatina se pune într-un vas mai mare şi se adaugă câteva linguri de frişcă cu zmeură şi se amestecă. Când gelatina s-a încorporat bine în frişcă, se poate adăuga şi restul. Se face neapărat treptat, altfel nu va ieşi cum trebuie. Compoziţia trebuie să stea minimum 3 ore la frigider.

Când sunt gata toate, se asamblează tortul, cu blat şi cremă, blat-cremă. La final se pune blatul subţire şi se asamblează cu frişcă şi zmeură sau ce vă mai place. Poftă bună!