Tort festiv cu ciocolată şi caramel

1 shutterstock 1567899952 2 jpg jpeg

Va fi cu-adevărat sărbătoare dacă vei avea acest tort pe masă. Elaborat, cu staturi şi texturi diferite, cu arome de iarnă ce se combină perfect, e desertul festiv suprem!

Ingrediente

Pentru blat:

225 g făină

100 g zahăr

50 g cacao

2 ouă

125 ml ulei

1 plic praf de copt

300 ml lapte

1 esenţă de rom

Pentru crema caramel:

150 g zahăr alb

50 g zahăr brun

150 g unt

100 g arahide crude, fără coajă

Pentru cremă pralină:

220 g unt 82% grăsime

100 g zahăr

150 g zahăr pudră

70 g migdale crude

Pentru mousse:

250 g frişcă bătută

150 g ciocolată

1 foaie gelatină

Pentru glazură:

150 g ciocolată

150 ml frişcă lichidă

Dai drumul la cuptor la 180 °C. Combini făina cu praful de copt, cacaua şi zahărul. Amesteci laptele cu uleiul, ouăle şi esenţa de rom. Încorporezi făina şi omogenizezi, apoi torni compoziţia într-o formă de tort cu inel detaşabil şi o ţii la cuptor până trece testul scobitorii. Scoţi tortul din formă după ce s-a răcorit şi-l laşi la răcit complet, apoi îl tai în trei felii egale.

Pentru pralină, rumeneşti migdalele în cuptor, la foc mediu, 10-12 minute. Topeşti zahărul într-o cratiţă, amestecând constant până capătă o culoare aurie. Dai deoparte, adaugi migdalele şi amesteci, apoi răstorni pralina obţinută pe o hârtie de copt şi să se răcească complet. Rupi pralina în bucăţi şi o macini în blender, până capătă consistenţa unui nisip. Mixezi untul la temperatura camerei cu zahărul pudră până devine spumă, apoi adaugi pralina şi omogenizezi. Dai crema la rece.

Pentru caramel, topeşti împeună zahărul şi zahărul brun. Când caramelul e lichid şi auriu, pui untul tăiat cuburi şi amesteci energic. Dai focul la mic şi fierbi caramelul, amestecând constant, până ce amestecul e omogen, fin şi lucios. Adaugi arahidele, apoi dai deoparte, la răcit.

Întinzi peste prima felie de blat jumătate din crema pralină şi un strat subţire din crema caramel. Aşezi a doua felie de blat, un strat de cremă pralină şi restul de cremă caramel. Închei cu a treia felie de blat şi dai tortul la frigider 30 de minute.

Între timp, prepari mousse-ul. Topeşti ciocolata pe baie de aburi şi o laşi la răcorit. Hidratezi foaia de gelatină în apă foarte rece, 10 minute, o storci bine şi o încorporezi în ciocolata călduţă. Torni ciocolata peste frişcă şi amesteci uşor cu o spatulă, cu mişcări circulare de jos în sus.

Scoţi tortul de la rece şi îl îmbraci cu mousse-ul de ciocolată, apoi îl dai din nou la frigider, cel puţin 3-4 ore sau chiar peste noapte.

Pentru glazură, topeşti împreună frişca lichidă şi ciocolata, omogenizezi şi laşi la răcorit. Când e la temperatura camerei, o torni peste tortul foarte rece, scos din frigider. Poţi decora desertul cu trufe de ciocolată, miniturte dulci şi decoraţiuni din zahăr.

FOTO Shutterstock