Tort Medovik pufos

1 shutterstock 1153598812 1 jpg jpeg

Mierea este unul dintre cele mai sănătoase alimente din natură. Este ideală consumată ca atare, dar şi în deserturi special, cum e acest tort de inspiraţie rusească.

Ingrediente

Pentru blat:

300 g făină

1 plic praf de copt

1 praf de sare

150 g miere

125 g unt

3 ouă 

100 g zahăr brun

Pentru cremă:

350 g cremă de brânză

150 g unt

150 g zahăr pudră

50 ml sirop caramel 

30 g cacao 

1 esenţă de vanilie

Pentru decor:

50 g miez de nucă măcinată, coaptă

30 g miere

Încălzeşti cuptorul la 160 °C şi tapetezi o formă de tort cu inel detaşabil. Combini făina cu praful de copt şi sarea. Separat, pui într-o cratiţă mierea, untul şi zahărul şi ţii pe foc, amestecând constant, până se topeşte zahărul. Dai deoparte şi laşi la răcit.

Baţi ouăle şi le adaugi peste amestecul de mai sus, apoi adaugi făina şi omogenizezi. Torni blatul în formă şi-l dai la cuptor aproximativ o oră. După ce s-a răcit, îl tai în trei felii egale.

Pentru cremă, mixezi untul moale cu crema de brânză la temperatura camerei, adaugi treptat zahărul pudră, până obţii o consistenţă fină, apoi torni siropul caramel şi esenţa de vanilie. Dai deoparte un sfert din cremă şi o amesteci cu cacaua.

Întinzi un sfert din cremă peste prima foaie, aşezi a doua foaie, pui încă un sfert din cremă, ultima foaie şi îmbraci tortul cu crema simplă rămasă. Îmbraci marginile tortului cu nuca măcinată, apoi, cu o linguriţă, trasezi un model cu miere. Pui într-un poş crema cu cacao şi decorezi tortul.

FOTO Shutterstock