Varză a la Cluj: reţeta clasică ardelenească

1 shutterstock 506811040 jpg jpeg

Varza a la Cluj este unul dintre preparatele celebre ale Ardealului. Şi cum altfel? Este reconfortantă şi savuroasă. Cu texturi şi ingrediente diverse, această mâncare va aduna toată familia în jurul mesei.

„Cărticica meseriei de bucătar“ este o carte de bucate tipărită în 1695, la Cluj. Este realizată de istoricul clujean Jozsef Lukacs, care semnează şi notele explicative şi studiul introductiv. În această carte apare cea mai veche reţeta de varză a la Cluj, ceea ce demonstrează că acest preparat tradiţional are o vechime de peste 300 de ani. 

Ingrediente

1 kg varză murată 

600 g spată de porc, tocată 

1 ceapă 

2-3 căţei de usturoi 

150 g orez 

2 linguri bulion 

200 g smântână fermentată (25% grăsime) 

½ linguriţă cimbru uscat 

4 linguri ulei 

sare 

piper 

Tai mărunt ceapa şi usturoiul şi le căleşti în 2 linguri de ulei. Adaugi carnea şi laşi pe foc mediu 20 de minute, până scade tot lichidul şi carnea se rumeneşte. Torni bulionul, potriveşti gustul de sare, piper, adaugi cimbrul şi ţii pe aragaz încă 5 minute. 

Speli varza, o tai fin şi o căleşti în restul de ulei, la foc mediu, 40-45 de minute, până se înmoaie, adăugând şi puţină apă, din când în când.   

Fierbi orezul în apă cu un praf de sare până ce e gata, apoi îl strecori. Într-o tavă cu pereţii înalţi, aşezi la bază jumătate din cantitatea de varză călită, peste care pui orezul, apoi carnea şi închei cu varza rămasă. Întinzi deasupra un strat de smântână şi dai tava la cuptor 20-25 de minute, la 180 °C.

Serveşti preparatul cald, decorat cu verdeaţă, cu garnitură de cartofi natur. 

FOTO Shutterstock