Soleanca este o ciorbă foarte consistentă şi bogată, cu mai multe tipuri de carne şi cu mezeluri, dar şi cu măsline sau castraveţi muraţi. Această ciorbă este un preparat tradiţional din Republica Moldova, dar are influenţe ruseşti. Legenda spune că soleanca a fost inventată de o gospodină care transformat într-o fiertură gustoasă toate resturile rămase de la masa de Sărbători.

 

 

Cristina Ioniţă, bucătar la restaurantul La Plăcinte, din Bucureşti, a realizat pentru cititorii „Click!Poftă bună!“  o delicioasă ciorbă soleanca.

Ingrediente


• 200 grame carne afumată (poate fi de care doriţi)
• 300 grame de salam după preferinţă (poate fi de câteva feluri)
• 1 ceapă mare
• 4-5 castraveţi muraţi în oţet
• 1 morcov mare
• 3-4 linguri pastă de tomate
• pătrunjel
• mărar
• 200 g măsline negre
• lămâie
• 2-3 foi de dafin,
• sare, piper după gust



Ceapa tăiată mărunt şi morcovul dat prin răzătoare se pun la călit în puţin ulei pentru câteva minute. Adăugăm pasta de tomate şi lăsăm pentru încă două minute, după care se adaugă afumătura, salamul şi castraveţii muraţi, toate tăiate julien, foile de dafin şi amestecăm totul bine. Peste câteva minute turnăm apă cât să acopere cu 2-3 degete, acoperim cu capac şi lăsăm să fiarbă până se întrepătrund aromele. Gustăm ciorba şi adăugam piper şi sare, dacă este nevoie. La sfârşit punem măslinele, pătrunjelul şi mărarul tocat, aşteptăm să dea în clocot şi oprim focul. Se serveşte fierbinte, cu felii de lămâie şi smântână.

FOTO Restaurantul La Plăcinte

Loading...