Dacă vei marina îndelung spata de porc, ea va deveni fragedă şi suculentă. Carnea va fi deosebit de gustoasă, iar sosul de muştar cu miere îţi va transforma masa într-un festin.
Ingrediente
 
  • 1,5 kg spată de porc 

Pentru marinată

  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 ţelină mică 1 crenguţă cimbru
  • 4 căţei usturoi 
  • 2 linguri oţet
  • 100 ml vin roşu 
  • 500 ml apă
  • 1 lingură sare
  • 1 linguriţă piper
Pentru sos
  • 100 ml sos barbecue
  • 1 lingură miere
  • 1 lingură ketchup
  • 1 lingură ulei 

Pentru servit

  • salată de verdeţuri asortate
  • piure, după gust
  • sos de muştar cu miere
  • sos barbecue, opţional
 
Pentru sosul de muştar cu miere
 
Ingrediente
  • 100 g muştar clasic
  • 2 linguri miere
  • 20 ml ulei
  • zeama de la ½ lămâie
  • sare
  • piper alb
 
Speli şi porţionezi spata de porc. Cureţi ceapa, morcovul, ţelina, căţeii de usturoi, apoi le tai bucăţi mari. Faci un baiţ din apă, vin, oţet, sare şi piper. Adaugi legumele, cimbrul şi scufunzi bucăţile de carne în această marinată. Laşi la frigider peste noapte.
 
Scurgi bucăţile de carne şi le usuci cu şerveţele de hârtie. Faci un sos din miere, ketchup, sos barbecue şi ulei. Ungi carnea cu acest sos şi o pui pe grătar, având grijă ca focul să nu fie foarte tare. Rumeneşti bine spata şi, dacă e nevoie, o mai ungi din când în când cu sos.
 
Pentru sos, amesteci muştarul cu uleiul, până obţii o maioneză subţire. Adaugi mierea, zeama de lămâie şi potriveşti gustul cu sare şi piper.
 
Serveşti friptura cu salată de verdeţuri asortate, piureul preferat, sos de muştar cu miere şi, dacă vrei, cu sos barbecue.
 
FOTO: Shutterstock

 

Loading...