Miezul de nucă pare a fi un ingredient universal odată ce se găseşte atât în preparate de dulce, cât şi în cele de post. Nuca este nelipsită de Sărbători, atât de Crăciun, cât şi de Paşte, fiind întâlnită în multe mâncăruri ritualice ale românilor: de la cozonaci pufoşi, colivă, plăcinte, prăjituri şi mucenici până la sarmale şi alte feluri principale.

 

Ingrediente

Pentru blat:

  • 200 g făină
  • 125 g unt
  • 1 lingură cacao pudră
  • 1 ou
  • 1 lingură zahăr

Pentru umplutură:

  • 100 g unt
  • 200 g zahăr brun
  • 2 linguri apă 
  • 150 g miez de nucă
  • 100 ml smântână dulce (32% grăsime)
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • ½ linguriţă sare

Mod de preparare 

Preîncălzeşti cuptorul la 180 °C. Pentru blat, baţi oul cu zahărul până devin cremoase. Separat, amesteci făina cu untul şi pudra de cacao, apoi combini cele două compoziţii. Formezi o bilă, o înveleşti în folie alimentară şi o dai la frigider 30 de minute. Întinzi o foaie din aluat şi o pui într-o formă specială de tartă, unsă cu puţin unt. Tai surplusul de pe margini, aşezi deasupra hârtie de copt, torni boabe de fasole sau orez. Dai tava la cuptor 15-20 de minute, apoi înlături boabele şi hârtia de copt, mai ţii încă 5 minute la cuptor şi, ulterior, laşi la răcorit. Într-o cratiţă, laşi să fiarbă zahărul cu apa la foc mediu până se dizolvă şi capătă o culoare aurie. Stingi focul, adaugi untul la temperatura camerei, tăiat cubuleţe, amesteci până ce s-a topit, apoi torni smântâna dulce, adaugi extractul de vanilie şi sarea. Pui din nou cratiţa la foc mediu şi amesteci ocazional până ce sosul s-a îngroşat. Laşi deoparte la răcorit 10-15 minute. Transferi miezul de nucă întreg în sosul de caramel, apoi torni amestecul peste tartă. Dai tarta la frigider câteva ore. O poţi servi decorată cu frişcă.

FOTO Shutterstock.com 

Încearcă şi reţeta de Tort cu nuci şi caramel

Loading...