Telemeaua sau caşcavalul? Care este cea mai sănătoasă brânză?

branza jpeg

Brânza este o sursă delicioasă de proteine, calciu şi fosfor,şi, cu siguranţă, nu sunt mulţi cei care îi pot rezista. Din cauza densităţii calorice mari însă, aceasta trebuie consumată cu moderaţie, unele sortimente având şi peste 40 g – 50 g grăsime. O brânză proaspătă se recunoaşte în primul rând după aspect, iar în cazul celor moi (caş, urdă etc), după miros. Dacă este acoperită de un strat protector, iar mirosul este unul puternic, înţepător, atunci nu este proaspătă. Brânzeturile completează totodată şi aportul de vitamine şi minerale, motiv pentru care specialiştii recomandă introducerea lor într-o dietă echilibrată. Care sunt însă cele mai sănătoase tipuri de brânză?

Urda

Proteinele din urdă conţin aminoacizi formatori de masă musculară, mărind în acest fel arderile şi prevenind obezitatea. Este un sortiment foarte bogat în calciu şi are un conţinut mic de grăsimi, astfel încât se poate include în multe diete. 2-3 felii îţi satisfac pofta, nu îngraşă şi menţin senzaţia de saţietate o perioadă îndelungată.

Brânza de vaci

Nu are foarte multă sare şi nici un conţinut mare de grăsimi, fiind totodată o sursă importantă de proteine. Este ideală în combinaţiile cu salate sau la micul dejun. Brânza cottage este un sortiment de brânza de vacă perfectă pentru diete, având o consistenţă cremoasă şi mai puţine calorii. Cea mai bună este varianta cu un procent de grăsime în jur de 4%, sortimentele degresate având un conţinut caloric mai ridicat.

Feta

Preparată cel mai adesea dintr-o combinaţie de lapte de oaie şi lapte de capră, brânza feta este un aliment bogat în substanţe nutritive, fiind uşor de digerat. Evitaţi-o pe cea în componenţa căreia s-a folosit lapte pasteurizat. O porţie de 30 de grame are doar 74 de calorii şi 4 g de proteine.

Ricotta

Are un conţinut ridicat de calciu, proteine, seleniu, zinc, vitamina A, vitamina B12 şi acizi graşi Omega 3 şi Omega 6. Stimulează întărirea oaselor şi poate să prevină anumite afecţiuni cardiovasculare.

Caşcavalurile

Bogat în calciu, fosfor, zinc şi vitamina B, caşcavalul acţionează benefic asupra sistemului osos şi previne cariile dentare. Mai mult, scade riscul apariţiei osteoporozei, însă trebuie consumat cu limită, deoarece are un conţinut mare de grăsimi saturate, care favorizează creşterea colesterolului.

Telemeaua

O brânză tradiţional românească, telemeaua are un conţinut mare de sare, ceea ce o face o variantă mai puţin sănătoasă. Poate fi ţinută în apă rece, la desărat, dar nu este indicat sa fie conumată în cantităţi foarte mari, aducând un aport de grăsime de până la 55%. Mai mult, nu este recomandată persoanelor care suferă de hipertensiune.

Sursa foto http://www.zimbio.com