Doamna Harabagiu Elena din Râmnicu Sărat ne-a trimis cea mai bună reţetă de tort cu bezea, unt de aragide, ciocolată şi portocale.

De ce ai nevoie pentru tort cu bezea, unt de arahide, ciocolată şi portocale

Blat:

6 oua

6 linguri cu varf faina

6 linguri zahar

-0 g zahar vanilat

cacao

un praf de sare

10 g praf de copt

200 g piscoturi

Crema ganache:

100 g ciocolata amara

150 g ciocolata menaj

200 g frisca lichida

5 g gelatina

Bezea cu nuca 

140 g zahar

3 albusuri

4 linguri pline cu nuca

Crema ganache alba :

100 g ciocolata alba

200 g frisca lichida

5 g gelatina

100 g dulceata de portocale

 Crema cu unt de arahide :

150 ml frisca lichida

4 linguri unt de arahide cu bucati de arahide

Sirop:

250 g apa

125 g zahar

3 linguri lichior de cafea

1 lingura esenta de rom

Glazura:

200 g ciocolata

100 ml frisca

Cum se prepară tortul cu bezea, ciocolată, unt de arahide şi portocale

Se separa galbenusurile de albusuri. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Se adauga o lingura de zahar si se bate spuma pana ce se topeste zaharul si mai apoi se adauga urmatoarea lingura de zahar.Peste spuma obtinuta se adauga cate un galbenus si se bate bine dupa fiecare. Se adauga zaharul vanilat.  În final, se obtine o spuma deschisa la culoare cu un volum triplat.

Se amesteca faina, praful de copt si cacaoa si se cerne peste spuma de oua. Se incorporeaza cu miscari usoare de sus in jos astfel incat sa nu iasa aerul. Se tapeteaza o forma de copt  si se toarna compozitia. Se da tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 30-35 minute.

Crema ganache:

Gelatina se inmoaie in 50 ml apa rece timp de 10 minute. Intre timp se toarna frisca lichida intr-o craticioara si se adauga ciocolata rupta in bucatele mici. Se amesteca bine si se lasa pe foc pana se topeste complet ciocolata insa trebuie avut grija ca amestecul sa nu fiarba .

Se ia craticioara de pe foc si se adauga gelatina. Se lasa sa se raceasca si apoi se da la frigider pentru minim 2 ore.Se scoate ganacheul de la frigider si se mixeaza pana se obtine o crema deschisa la culoare.

Crema ganache alba cu portocale :

Gelatina se inmoaie in 50 ml apa rece timp de 10 minute. Se topeste ciocolata alba alaturi de frisca lichida ,si se da la rece.Cand s-a racit se mixeaza pana devine spumoasa si se omogenizeaza cu dulceata de portocale

Crema cu unt de arahide:

Se omogenizeaza frisca batuta cu untul de arahide.

Sirop:

Se pun pe foc intr-o craticioara apa, zaharul, lichiorul si esenta de rom si se lasa sa fiarba pana ce zaharul este dizolvat complet. Se lasa siropul sa se raceasca.

Ansamblare tort:

Se taie blatul de tort in 3 parti. Se pune prima foaie de blat, se insiropeaza si se pune  ganache-ul cu portocale.

Se aseaza blatul cu nuca si bezea.Peste, se adauga ganache-ul de ciocolata si se niveleaza.Se aseaza si celalalt blat insiropat.Se intinde apoi crema cu unt de arahide ,si se aseaza ultimul blat. Se decoreaza cu glazura de ciocolata .

Loading...