Cartofi gratinaţi

farfuridi ro jpeg

O reţetă perfectă pentru un început de săptămână reuşit. Cartofii sunt un ingredient pe care îl puteţi folosi în diverse preparate. Încearcă reţeta de cartofi gratinati pe care v-o propunem astăzi şi spune-ne cum ţi-a ieşit.

Ingrediente:

1 kg cartofi noi 3 ouă crude 100 g unt 200 g smântână (fermentată) 200 g caşcaval 100 g telemea (potrivit de sărată) 100 ml lapte sare şi piper un pumn sare grunjoasă

Mod de preparare:

Speli cartofii şi îi cureţi de coajă cu sare grunjoasă. Îi pui la fiert într-un vas cu apă şi puţină sare. Când sunt aproape făcuţi (tari, cât să nu se sfărâme), îi scoţi, îi laşi să se răcească şi, apoi, îi tai felii. Într-un vas, baţi ouăle împreună cu laptele, smântâna şi cu un praf de sare. Razi caşcavalul şi, separat, brânza.

Freci untul cu usturoiul strivit. Ungi vasul termorezistent cu untul aromat şi începi să dispui în straturi feliile de cartofi, intercalate de caşcavalul ras şi brânza telemea. Mai păstrezi un pic de caşcaval pentru gratinare.Încălzeşti amestecul de smântână, lapte şi ouă. Îl torni dintr-un colţ al vasului, până ajunge sub ultimul strat de cartofi, dar şi pe deasupra acestora.

Acoperi vasul cu folie de aluminiu şi dai la cuptor pentru 30 minute. Îndepărtezi folia, presari caşcavalul ras rămas de mai devreme, şi mai laşi la cuptor, 30 de minute, până când laptele scade, cartofii sunt făcuţi, iar stratul de caşcaval rumen.

Scoţi tava cu cartofi gratinati şi laşi 15 minute înainte să serveşti.

Rulada de cartofi

Rulada de cartofi

Cartofi cu rosii la cuptor

Cartofi cu rosii la cuptor

Musaca de cartofi cu rozmarin

Musaca de cartofi cu rozmarin

Foto: farfuridi.ro

farfuridi.ro