Cozonac cu mac şi caise FOTO

cozonac cu mac si caise jpeg

După ce aşezi acest cozonac cu mac şi caise în tava de copt mai lasă-l la crescut încă un sfert de oră, apoi dă-l la cuptor. Cozonacul se coace în cuptorul bine încins, la foc potrivit, 1 oră. Dacă s-a rumenit mai repede, acoperă-l cu hârtie de copt şi lasă-l până când expiră timpul.

Cozonac cu mac şi caise - Ingrediente (2 cozonaci)

Pentru umplutură 300 g mac 200 ml lapte 100 g zahăr 2 ouă 1 kg caise esenţă vanilie

1 kg făină

50 g drojdie

500 ml lapte

200 g unt

7 ouă

350 g zahăr

1 linguriţă coajă lămâie rasă

1 vârf cuţit sare

gem de caise pentru uns

Cozonac cu mac şi caise - Mod de preparare

Cerni făina într-un vas. Adaugi drojdia dizolvată în lapte călduţ, îndulcit. Baţi ouăle separat cu zahărul şi puţină sare. Torni peste făină, la mijloc. Adaugi coaja de lămâie. Amesteci cu mâinile întreaga compoziţie până devine omogenă. Frămânţi bine. Când se desprinde de pe mână şi de pe pereţii vasului cu uşurinţă, adaugi, treptat, frământând mereu, untul. Acoperi cu un şervet şi laşi să crească într-un loc călduţ, cam 2 ore.

image

Pentru umplutură, speli macul. Îl pui într-o cratiţă pe foc mic şi adaugi laptele, ouăle bătute şi zahărul. Fierbi, amestecând din când în când, până este absorbit tot laptele, apoi adaugi şi o linguriţă de esenţă de vanilie. La final, compoziţia trebuie să aibă consistenţa unei budinci mai groase. Dai deoparte de pe foc şi laşi la răcit.

image

Speli caisele, îndepărtezi sâmburii şi le tai felii. Apoi întinzi aluatul cu sucitorul pe o suprafaţă pe care ai presărat făină. Întinzi macul uniform pe întreaga suprafaţă a aluatului, iar peste, pui feliile de caise. Rulezi uşor şi aşezi în tavă.

image

Crestezi pe mijloc. Laşi la copt aproximativ 45-50 de minute sau până trece testul scobitorii. Când e gata, îl ungi cu gem de caise pe deasupra. Feliezi când s-a mai răcit.

image

foto: profimedia