Prăjitură cu gem de căpşuni şi rom

Nu trebuie să aşteptăm „invazia“ căpşunilor în pieţe pentru a prepara o delicioasă prăjitură. Apelează la brocanele din cămară sau de pe rafturile magazinelor pentru a pregăti o gustoasă prăjitură cu gem de căpşuni şi rom.
Prăjitură cu gem de căpşuni şi rom - Ingrediente
Pentru aluat
150 ml lapte 20 g drojdie 500 g făină 50 g zahăr pudră 1 praf de sare 2 ouă 1 gălbenuş 50 g unt 3 linguri smântână grasă
400 g gem de căpşuni
40 ml rom
1 pachet zahăr vanilat
zahăr pudră
Prăjitură cu gem de căpşuni şi rom - Mod de preparare
Se amestecă drojdia cu laptele călduţ, se adaugă câteva linguri de făină, o linguriţă de zahăr, se amestecă cu grijă şi se lasă să crească la loc cald. Se cern făina şi un praf de sare într-un castron mai mare, se adaugă maiaua, zahărul, ouăle, gălbenuşul şi untul topit călduţ. Se frământă un aluat potrivit de tare, se presară cu făină, se acoperă cu un prosop şi se lasă să crească, la loc cald, până îşi dublează volumul.
Gemul se amestecă cu romul şi zahărul vanilat. Se întinde aluatul într-un dreptunghi de circa 5 mm grosime. Se unge cu gemul cu rom, lăsând pe margini benzi de circa 5 cm lăţime. Se rulează de jos în sus şi se aşază într-o formă rotundă unsă cu unt sub forma unei cochilii de melc. Se unge cu smântână şi se lasă să crească 15 minute. Se coace în cuptorul preîncălzit la 200° C timp de 5 minute, apoi se reduce temperatura la 170° C şi se coace pentru următoarele 40 de minute, până se rumeneşte. Prăjitura cu gem de căpşuni şi rom se presară cu zahăr pudră înainte de servire.