Prăjitură cu gem de căpşuni şi rom

prajitura gem  rom jpeg

Nu trebuie să aşteptăm „invazia“ căpşunilor în pieţe pentru a prepara o delicioasă prăjitură. Apelează la brocanele din cămară sau de pe rafturile magazinelor pentru a pregăti o gustoasă prăjitură cu gem de căpşuni şi rom.

Prăjitură cu gem de căpşuni şi rom - Ingrediente

Pentru aluat

150 ml lapte 20 g drojdie 500 g făină 50 g zahăr pudră 1 praf de sare 2 ouă 1 gălbenuş 50 g unt 3 linguri smântână grasă

400 g gem de căpşuni

40 ml rom

1 pachet zahăr vanilat

zahăr pudră

Prăjitură cu gem de căpşuni şi rom - Mod de preparare

Se amestecă drojdia cu laptele călduţ, se adaugă câteva linguri de făină, o linguriţă de zahăr, se amestecă cu grijă şi se lasă să crească la loc cald. Se cern făina şi un praf de sare într-un castron mai mare, se adaugă maiaua, zahărul, ouăle, gălbenuşul şi untul topit călduţ. Se frământă un aluat potrivit de tare, se presară cu făină, se acoperă cu un prosop şi se lasă să crească, la loc cald, până îşi dublează volumul.

Gemul se amestecă cu romul şi zahărul vanilat. Se întinde aluatul într-un dreptunghi de circa 5 mm grosime. Se unge cu gemul cu rom, lăsând pe margini benzi de circa 5 cm lăţime. Se rulează de jos în sus şi se aşază într-o formă rotundă unsă cu unt sub forma unei cochilii de melc. Se unge cu smântână şi se lasă să crească 15 minute. Se coace în cuptorul preîncălzit la 200° C timp de 5 minute, apoi se reduce temperatura la 170° C şi se coace pentru următoarele 40 de minute, până se rumeneşte. Prăjitura cu gem de căpşuni şi rom se presară cu zahăr pudră înainte de servire.