Prăjitură fărâmicioasă

Prajitura faramicioasa jpeg

Delicioasele prune vor da gust acestui desert simplu. Iar aluatul fărâmicios este uşor de preparat. Încearcă şi tu reţeta!

Ingrediente

Pentru aluat:

200 ml lapte 40 g drojdie proaspătă 100 g zahăr + 1 linguriţă 500 g făină + 1 linguriţă 150 g unt 5 gălbenuşuri 2 ouă 50 g smântână grasă 2 linguri rom 1/3 linguriţă sare

Pentru umplutură:

500 g prune

coaja răzuită de la 1 lămâie

Pentru aluatul fărâmicios:

50 g zahăr

70 g făină

1 praf de sare

50 g unt

Mod de preparare

Opreşti o lingură de lapte şi o dai deoparte. Încalzeşti puţin laptele rămas şi dizolvi drojdia în el. Adaugi o linguriţă de zahăr şi una de făină, amesteci, acoperi cu un şervet şi laşi 30 de minute într-un loc cald să crească.

Combini untul cu zahărul într-un blender, apoi adaugi ouăle, unul câte unul, amestecând încontinuu. Laşi deoparte.

Cerni făina într-un vas mare. Adaugi maiaua şi amesteci. Frămânţi cu mâna sau cu un mixer. Adaugi smântâna şi framânţi. Apoi, în 2-3 reprize, adaugi mixtura de ouă, amestecând în permanenţă cam 20-25 de minute. Aluatul ar trebui să fie, în final, moale şi elastic. Încălzeşti lingura de lapte pe care ai dat-o deoparte mai devreme, adaugi sare şi amesteci.

Încălzeşti romul şi pui gălbenuşurile şi lingura de lapte în aluat. Framânţi, acoperi cu un prosop şi laşi la crescut cam 50 de minute. Aluatul ar trebui să-şi dubleze volumul.

Speli prunele, elimini sâmburii şi le tai felii. Le amesteci cu coaja de lămâie. Ungi o tavă cu unt, tapetezi cu hârtie de copt şi transferi aluatul folosindu-te chiar şi de o lingură. Deasupra aşezi feliile de prune. Laşi iar la crescut o jumatate de ora.

Încingi cuptorul. Pui într-un bol ingredientele pentru aluatul fărâmicios: zahărul, faina, sarea şi untul. Amesteci pâna obţii un aluat care se fărâmiţează. Când a trecut jumătatea de oră, presari deasupra din aluatul fărâmicios, bagi la cuptor prăjitura şi o coci o jumătate de oră, la flacără medie.

Dacă începe să devină maronie pe margini, dai focul puţin mai mic. Când e gata, opreşti focul şi laşi prăjitura în cuptor 10- 15 minute, apoi scoţi şi aştepţi să se răcească.

FOTO: Profimedia

Cele mai simple pacheţele cu gem de prune

Cele mai simple pacheţele cu gem de prune

Tiramisu cu prune

Tiramisu cu prune

Ştrudel cu prune şi mac

Ştrudel cu prune şi mac

Cea mai bună tartă cu brânză şi prune

Cea mai bună tartă cu brânză şi prune