Prăjitură fărâmicioasă

Prajitura faramicioasa jpeg

Delicioasele prune vor da gust acestui desert simplu. Iar aluatul fărâmicios este uşor de preparat. Încearcă şi tu reţeta!

Ingrediente

Pentru aluat:

200 ml lapte 40 g drojdie proaspătă 100 g zahăr + 1 linguriţă 500 g făină + 1 linguriţă 150 g unt 5 gălbenuşuri 2 ouă 50 g smântână grasă 2 linguri rom 1/3 linguriţă sare

Pentru umplutură:

500 g prune

coaja răzuită de la 1 lămâie

Pentru aluatul fărâmicios:

50 g zahăr

70 g făină

1 praf de sare

50 g unt

Mod de preparare

Opreşti o lingură de lapte şi o dai deoparte. Încalzeşti puţin laptele rămas şi dizolvi drojdia în el. Adaugi o linguriţă de zahăr şi una de făină, amesteci, acoperi cu un şervet şi laşi 30 de minute într-un loc cald să crească.

Combini untul cu zahărul într-un blender, apoi adaugi ouăle, unul câte unul, amestecând încontinuu. Laşi deoparte.

Cerni făina într-un vas mare. Adaugi maiaua şi amesteci. Frămânţi cu mâna sau cu un mixer. Adaugi smântâna şi framânţi. Apoi, în 2-3 reprize, adaugi mixtura de ouă, amestecând în permanenţă cam 20-25 de minute. Aluatul ar trebui să fie, în final, moale şi elastic. Încălzeşti lingura de lapte pe care ai dat-o deoparte mai devreme, adaugi sare şi amesteci.

Încălzeşti romul şi pui gălbenuşurile şi lingura de lapte în aluat. Framânţi, acoperi cu un prosop şi laşi la crescut cam 50 de minute. Aluatul ar trebui să-şi dubleze volumul.

Speli prunele, elimini sâmburii şi le tai felii. Le amesteci cu coaja de lămâie. Ungi o tavă cu unt, tapetezi cu hârtie de copt şi transferi aluatul folosindu-te chiar şi de o lingură. Deasupra aşezi feliile de prune. Laşi iar la crescut o jumatate de ora.

Încingi cuptorul. Pui într-un bol ingredientele pentru aluatul fărâmicios: zahărul, faina, sarea şi untul. Amesteci pâna obţii un aluat care se fărâmiţează. Când a trecut jumătatea de oră, presari deasupra din aluatul fărâmicios, bagi la cuptor prăjitura şi o coci o jumătate de oră, la flacără medie.

Dacă începe să devină maronie pe margini, dai focul puţin mai mic. Când e gata, opreşti focul şi laşi prăjitura în cuptor 10- 15 minute, apoi scoţi şi aştepţi să se răcească.

FOTO: Profimedia

Cele mai simple pacheţele cu gem de prune

Cele mai simple pacheţele cu gem de prune

Tiramisu cu prune

Tiramisu cu prune

Ştrudel cu prune şi mac

Ştrudel cu prune şi mac

Cea mai bună tartă cu brânză şi prune

Cea mai bună tartă cu brânză şi prune



Recente

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg
zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg