Pui dulce-acrişor, faimoasa reţetă a lui Jamie Oliver

2 shutterstock 1384284395 jpg jpeg

Această reţetă este despre control. Trebuie să laşi puiul să se lipească de tigaie ca să obţină o aromă de grătar, apoi să opreşti procesul prin adăugarea de lichid şi să laşi să fiarbă la foc mic, până totul devine fraged şi delicios.

Ingrediente:

4 pulpe de pui cu piele şi os

2 linguriţe de condimente în stil chinezesc

ulei de măsline

o jumătate de linguriţă de ghimbir mărunţit

4 căţei de usturoi

1 ceapă verde

2 linguriţe de miere

6 prune coapte

8 linguri de oţet de mere

2 linguri de sos de soia uşor sărate

ulei de susan

300 g de tăiţei din ou

1 lime

1 chilli

pătrunjel

Mod de preparare:

Pune puiul şi condimentele într-un bol, adaugă puţin ulei de măsline şi amestecă totul împreună. Pune o tigaie la foc mediu şi adaugă puţin ulei în ea. După ce s-a încins, adaugă puiul cu pielea în jos şi găteşte-l pentru 5 minute, apoi aruncă ardeiul iute.

Curăţă ghimbirul, toacă-l şi procedează la fel cu ceapa verde şi usturoiul. Adaugă totul în cratiţă, apoi adaugă mierea şi găteşte totul până ce puiul devine auriu şi lipicios.

Când totul arată bine, adaugă prunele, oţetul, soia şi puţin ulei de susan. Pune capacul, redu focul şi lasă totul să se gătească timp de 20, 30 de minute, sau până ce puiul devine fraged.

Îndepărtează capacul şi  lasă lichidul să se evapore şi ingredientele să devină lipicoase, apoi transferă puiul pe un tocător şi mărunţeşte-l, aruncând oasele, apoi pune-l înapoi.

Pune tăiţeii într-o craiţă cu apă clocotită, iar când sunt gata, pune-i peste pui şi legume. Poţi aduga puţină apă de la tăiţei în cratiţa în care ai gătit puiul, dacă ţi se pare că nu e de ajuns sos.

Pune în farfurie şi stropeşte totul cu zeamă de lămâie şi pătrunjel proaspăt.

FOTO Shutterstock