Tartă cu brânză şi lemon curd

Lemon Pie jpeg

Crema de lămâie cu nume britanic, lemon curd, este o combinaţie delicioasă de suc de lămâie, ouă şi zahăr. Pentru a obţine un plus de consistenţă şi o textură catifelată în cremă se adaugă, la final, şi unt. Poate fi consumată ca atare, ca umplutură pentru diverse prăjituri sau ca topping la bezele, brioşe şi îngheţate. Cea mai întâlnită variantă a cremei curd este cu lămâie, însă poate fi preparată şi cu alte fructe aromate, precum căpşuni, zmeură, portocale sau fructe de pădure.

Ingrediente Pentru aluat ● 250 g făină ● 125 g unt ● 1 gălbenuş ● 1 lingură zahăr pudră ● 40 ml apă rece Pentru umplutură ● 400 g cremă de brânză ● 50 ml smântână lichidă ● 3 linguri făină ● 100 g zahăr ● 1 praf de sare ● 1 linguriţă zeamă de lămâie ● ulei esenţial de lămâie ● 2 ouă ● 1 gălbenuş Pentru lemon curd ● 2 lămâi bio ● 100 g zahăr ● 50 g unt ● 3 ouă Pentru decor ● 1 lămâie feliată

Cum se prepară tarta cu brânză şi lemon curd

Pentru aluat, încorporezi untul rece în făină împreună cu zahărul pudră. Vei obţine o compoziţie

nisipoasă. Adaugi gălbenuşul şi apa rece. Aduni aluatul într-o bilă pe care o înveleşti în folie alimentară şi o dai la frigider 30 de minute.

Între timp, pregăteşti umplutura de brânză. Baţi cu mixerul crema de brânză cu smântâna lichidă. Continui să mixezi la viteză mică şi adaugi zahărul, făina, sarea, zeama de lămâie, uleiul esenţial de lămâie, ouăle şi gălbenuşul.

Întinzi aluatul rece într-o tavă de tartă tapetată. Îl înţepi din loc în loc, apoi îl acoperi cu crema de brânză. Dai tava la cuptorul preîncălzit, la 170 °C, 35-40 de minute, până când prăjitura capătă o culoare uniformă.

Pentru lemon curd, razi coaja de la o lămâie, apoi le storci pe amândouă de zeamă. Amesteci zeama şi coaja de lămâie, zahărul şi untul. Pui compoziţia într-o cratiţă la foc mic, amestecând continuu, până începe să fiarbă, apoi iei de pe foc. Separat, baţi ouăle spumă. Torni amestecul de lămâie în fir subţire peste spuma de ouă. Pui compoziţia pe baie de aburi şi amesteci continuu, până se îngroaşă. Laşi să se răcească.

Când e gata, o decorezi cu felii de lămâie şi cu lemon curd. Dai prăjitura la frigider 8 ore