Budincă cu ştevie şi spanac

budinca cu stevie si spanac jpeg

În bucătăria tradiţională românească, de la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Se curăţă uşor, şi sunt mai untoase decât cele de spanac. Din ştevie poţi prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri, cum ar fi orez cu ştevie sau această budincă cu ştevie şi spanac.

Budincă cu ştevie şi spanac - Ingrediente (8 porţii)

200 g spanac proaspăt 300 g ştevie proaspătă 200 g şuncă afumată 2 cepe roşii 1 lingură ulei 150 ml suc de roşii (sau 2 linguri pastă de roşii) 5 ouă 6 linguri smântână 200 g caşcaval sare piper

Budincă cu ştevie şi spanac - Cum se prepară

Se taie ceapa mărunt şi se căleşte în ulei. Se adaugă şunca tăiată felii subţiri, apoi spanacul şi ştevia spălate şi tăiate fâşii. Se condimentează cu sare şi piper, după gust, şi când sunt aproape gata se adaugă sucul sau pasta de roşii.

Se lasă pe foc până scade toată zeama, apoi se dă la răcit. Se adaugă gălbenuşurile, smântâna şi albuşurile bătute spumă, amestecând încet. Se unge şi se tapetează o formă de tartă, se toarnă amestecul de spanac şi ştevie, iar deasupra se pun felii de caşcaval (sau caşcaval ras). Se coace, la foc potrivit, circa 35-40 de minute, până se rumeneşte frumos. Budinca cu ştevie şi spanac se serveşte caldă sau rece.