Caltaboş. Reţeta clasică
Care sunt cele mai importante mirodenii pentru caltaboş şi cârnaţi? În primul rând, ar fi usturoiul, al cărui gust înţepător se combină de minune cu carnea de porc (în reţeta clasică de calatboş nu este musai să pui). Ce să mai zicem de boiaua iute şi de cea dulce, pe care le pui cu grijă, ca să dai cârnaţilor culoare şi iuţeală... Ar mai fi câteva condimente pe care le pui doar dacă-ţi plac foarte mult: ienibahar, rozmarin, măghiran, coriandru... şi cam atât. Sarea şi piperul sunt obligatorii. Acum aşteptăm Sărbătoarea, că reţete avem...
Caltaboş. Reţeta clasică - Ingrediente
1 kg carne de porc 150 g slănină 100 g orez 2 cepe 1/4 plămân de porc boia de ardei dulce 2 foi de dafin d sare piper boabe şi măcinat intestine groase de porc
Caltaboş. Reţeta clasică - Mod de preparare
Pui plămânul la fiert în apă cu sare, cu dafinul, boabe de piper şi îl laşi la răcit. Toci carnea împreună cu plămânul, cu ceapa şi amesteci cu slănina tăiată cubuleţe mici.
Fierbi orezul 5 minute în apă cu sare, îl clăteşti cu apă rece, îl scurgi şi îl adaugi peste tocătură. Condimentezi cu sare,piper, boia, după gust, adaugi un pahar cu zeamă de carne (sau apă călduţă) şi amesteci bine.
Freci intestinele cu sare grunjoasă şi le pui câteva ore în apă cu oţet şi cu o ceapă. Le speli, le scurgi şi le umpli cu compoziţia de carne, folosind pâlnia specială pentru umplut, montată la maşina de tocat. Trebuie ca intestinul să nu fie îndesat, deoarece la fiert orezul se umflă şi intestinulpoate plesni.
Legi caltaboşul la capete, îl înţepi în câteva locuri şi îl pui la fiert, la foc mic, în apă clocotită. Este gata când se lasă la fundul vasului. Îl serveşti fierbinte, asezonat cu zeamă, sau rece, tăiat felii.