Caltaboşul nu trebuie să lipsească de pe masa în seara de Crăciun!

Ingrediente:

1 kg carne de porc
75 g slănină proaspătă
4 linguri de orez
3 cepe mijlocii
sare
foi de dafin
piper măcinat şi boabe
4 căţei de usturoi
cimbru
maţe de porc groase

Mod de preparare:

Dacă nu ai un maţ deja curăţat, iată cum îl pregăteşti. Mai întâi îl speli bine, îl freci cu două mâini de mălai pe ambele părţi, iar la final îndepărtezi grăsimea. Îl clăteşti din nou cu apă şi cu o mână de sare, preferabil grunjoasă. Ai grijă să nu-l rupi. Dacă nu ai îndepărtat încă mirosul, îl pui într-un castron cu apă în care ai tăiat o ceapă mărunt, apoi îl speli din nou. Pentru umplutură, dai carnea şi slănina prin maşina de tocat şi le amesteci cu orezul, fiert aproximativ cinci minute în prealabil. Adaugi usturoiul şi ceapa tăiate mărunt şi călite, sare, piper şi condimente după gust. Când s‑a umplut trei sferturi, torni puţină apă caldă sau supă. Într-un vas pui apă, sare şi foi de dafin, iar când dă apa în clocot pui caltaboşul şi laşi să fiarbă la foc mic.

Din când în când înţepi cu un ac pentru a preveni plesnirea, deoarece orezul se umflă. E gata când caltaboşul se lasă la fundul vasului. Îl scoţi şi-l serveşti rece.

Dificultate medie
8 porţii
Timp de preparare: 1h 30'

Loading...