Care este diferenţa între aluatul de foitaj, foi de plăcintă şi aluat de tarte

6923654   tray of pastries jpeg

Atunci când ai poftă de ceva dulce şi vrei să prepari rapid un desert, fără să fii nevoită să frămânţi, aluaturile din comerţ sunt soluţia cea mai la-ndemână. Sunt ele şi cele mai sănătoase?

Aluatul foitaj, foile de plăcintă şi aluatul fraged sunt cele mai căutate aluaturi gata preparate. Din componenţa lor nu lipsesc grăsimile vegetale, unele parţial hidrogenate – acestea din urmă fiind responsabile pentru creşterea valorilor colesterolului rău şi a trigliceridelor. Din acest motiv, aluaturile din comerţ trebuie consumate cu moderaţie.

Aluatul foitaj, ideal pentru ştrudele

După reţeta franţuzească, aluatul foitaj este preparat din 50% şi 50% ouă şi unt. Englezii au modificat reţeta originală şi au înlocuit o parte din unt cu grăsimi vegetale, fără să mai adauge ouă. Deoarece în componenţa aluatului de foitaj nu intră şi apa, acesta are o consistenţă sfărâmicioasă după ce este copt. Cele mai multe dintre aluaturile disponibile în comerţ sunt preparate cu grăsimi vegetale, cum este uleiul de palmier, de floarea-soarelui şi de rapiţă, primul din ele fiind parţial hidrogenat. Grăsimile sunt cele care permit aluatului să se despartă în foi. Din el pot fi preparate atât reţete dulci, cum sunt ştrudelele sau mille-feuille, dar şi sărate, precum saleurile, plăcintele cu carne sau cu ciuperci.

Foile de plăcintă, sărace în grăsimi

Sunt preparate doar din făină cu un conţinut ridicat de gluten, amidon de porumb, sare şi apă, dar sunt destul de greu de manevrat deoarece sunt foarte subţiri şi uscate. Pentru ca foile să nu se crape, ele trebuie unse, una câte una, cu ulei sau unt topit. Din ele se prepară plăcintele crocante cu brânză, mere sau dovleac, precum şi baclavalele şi sarailiile.

Tartele, doar cu aluat fraged

Aluatul fraged are o consistenţă sfărâmicioasă, fiind recomandat pentru prepararea tartelor, a biscuiţilor şi a unor sortimente de plăcinte. Spre deosebire de celelalte tipuri de aluat, el se pune în tavă doar cu hârtie de copt. Din compoziţia lui nu lipsesc uleiurile vegetale (de palmier, de floarea-soarelui şi de rapiţă), făina albă de grâu, apa, zahărul şi oţetul din vin. Pentru a se coace mai bine, este recomandat să fie înţepat din loc în loc cu furculiţa.

Bine de ştiut

Aluatul fraged, foile de plăcintă şi aluatul foitaj trebuie decongelate înainte de preparare. Se ţin la temperatura camerei 30-40 de minute şi nu se decongelează în cuptorul cu microunde.