Delicioşii cartofi copţi pot fi serviţi alături de diverse salate sau preparate pe bază de carne tocată. Încearcă şi tu această reţetă simplă şi vei vedea cât sunt de gustoşi.

Ingrediente

8 cartofi noi mari
sare grunjoasă
1 crenguţă de rozmarin
3 linguri ulei
sare
piper negru măcinat
4 linguri smântână, opţional

Pentru carne

2 linguri ulei
500 g carne de vită tocată
sare
piper negru măcinat
1 crenguţă de rozmarin
2 morcovi
2 tije de ţelină
1 ceapă roşie
3 căţei de usturoi
2 linguri sos Worcester
1 lingură pătrunjel tocat

Pentru salata de fasole

1 lingură ulei
4 felii de bacon
2 roşii, tăiate cubuleţe
400 g fasole albă şi neagră, de la conservă
1 lingură oţet
½ legătură pătrunjel tocat
sare
piper negru măcinat

Mod de preparare

Freci cartofii noi cu sare grunjoasă, îi speli bine, îi pui într-o oală cu apă sărată şi îi fierbi 25-30 de minute, până se înmoaie. Când sunt gata, îi scurgi şi îi laşi să se răcească.

Toci rozmarinul, îl amesteci cu uleiul, sarea şi piperul. Crestezi cartofii în cruce, îi deschizi, îi aşezi într-o tavă şi torni uleiul amestecat cu rozmarin. Îi dai la cuptorul încălzit, în prealabil, la 180 de grade Celsius şi îi laşi 15 minute să se rumenească.

Încingi uleiul într-o tigaie şi căleşti carnea tocată. O condimentezi cu sare şi piper, după gust, şi adaugi rozmarinul tocat şi amesteci ca să se combine aromele. Între timp, cureţi morcovii, speli ţelina şi tai ceapa şi usturoiul. Adaugi legumele în tigaie, împreună cu sosul Worcester şi amesteci. Le căleşti pe toate la foc mic încă 10 minute. Guşti şi dacă e cazul, mai pui sare şi piper şi la final adaugi pătrunjelul tocat. Iei de pe foc şi acoperi tigaia, ca să se menţină caldă.

Separat, în altă tigaie, încingi uleiul, adaugi baconul tăiat fâşii. Îl căleşti rapid, adaugi roşiile cubuleţe, boabele de fasole şi mai ţii pe foc până când scade lichidul. Dai deoaparte, guşti compoziţia şi o condimentezi cu oţet, pătrunjel tocat, sare şi piper.

Serveşti cartofii copţi alături de carnea tocată cu legume şi salata caldă de fasole. Decorezi cu rozmarin şi dacă vrei, pui în fiecare cartof crestat câte o lingură de smântână.

Foto: Profimedia

Loading...