Cartofi gratinaţi cu brânză şi şuncă

cartofi gratinati cu branza si sunca jpeg

Cartoful este leguma de bază în bucătăria multor popoare. Pentru uşurinţa cu care pot fi cultivaţi, dar şi pentru versatilitatea lor în bucătărie, cartofii au devenit bază a mii de mâncăruri în toată lumea. Paradoxal, China, care nu era foarte prietenoasă cu cartofii până în anii ’90, este în prezent cel mai mare producător al acestei legume. Aceşti cartofi gratinaţi cu brânză şi şuncă sunt cina perfectă.

Cartofi gratinaţi cu brânză şi şuncă - Ingrediente (10 porţii)

2 kg cartofi 300 ml smântână 250 ml lapte 20 g usturoi 50 ml vin alb 50 g unt 100 g brânză tare 10 g sare 10 g piper alb 50 g şuncă de Praga 50 g caşcaval

Cartofi gratinaţi cu brânză şi şuncă - Mod de preparare

Speli, cureţi cartofii, îi tai feliuţe şi îi pui într-o tavă. Torni 200 ml de smântână, lapte, şuncă tăiată feliuţe, unt, usturoi, sare şi piper şi dai tava la cuptor. Separat, într-o crăticioară, fierbi vinul cu brânza, adaugi 100 ml smântână şi amesteci până obţii un sos cremos pe care-l torni peste cartofii din tavă.

Cu 10 minute înainte de a scoate tava adaugi caşcaval ras sau tăiat şuviţe şi laşi să se gratineze.