Ce se întâmplă dacă mănânci un ou pe zi?

3 shutterstock 447355153 jpg jpeg

Consumul moderat de ou, mai exact unul singur pe zi, nu creşte şansele de apariţie a problemelor cardiovasculare, potrivit unui studiu recent, publicat în British Medical Journal (BMJ). Care sunt beneficiile, dar şi contraindicaţiile acestuia asupra sănătăţii tale?

Specialiştii din cadrul Universităţii Harvard (SUA) au reanalizat rezultatele mai multor cercetări complexe, desfăşurate pe o perioadă lungă de timp, la care au luat parte cu puţin peste 1,7 milioane de participanţi, atât bărbaţi, cât şi femei, fără să sufere de afecţiuni cronice majore.

Specialiştii din cadrul Universităţii Harvard

Specialistul Shilpa Bhupathiraju, coautor al studiului, a precizat că „deşi consumul moderat de ou poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, nu este însă suficient”.

„Există şi alte alimente care pot fi incluse într-un mic dejun sănătos, cum ar fi pâinea din cereale integrale, iaurtul şi fructele”, a mai subliniat cercetătorul.

Legătura dintre consumul excesiv de ouă şi problemele cardiovasculare s-a găsit la persoanele care suferă de diabet de tip 2, concluziile fiind relatate în alte studii anterioare.

consumul excesiv de ouă şi problemele cardiovasculare

„În general, majoritatea persoanelor nu mănâncă mai mult de un ou pe zi, preferând să consume două ouă la micul dejun doar de două sau de trei ori pe săptămână, ceea ce înseamnă oricum mai puţin decât în cazul primei variante”, explică unul dintre autori.

Specialiştii atrag atenţia că aria de cercetare, cum este nutriţia, este un domeniu dinamic care se schimbă constant şi este nevoie să se ia în calcul şi alţi factori precum metabolismul şi starea de sănătate.

Ce trebuie şă ştii despre ou? 

Oul, consumat cu moderaţie, este esenţial pentru menţinerea sănătăţii organismului, fiind o sursă excelentă de proteine şi de alte nutrimente, cum ar fi vitamine (A, B, D, E, K), sodiu, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, seleniu, luteina şi zeaxantină (bune pentru o vedere sănătoasă), folaţi, acizi graşi esenţiali Omega 3, dar şi colesterol.

Oul, consumat cu moderaţie

Oul este sărac în grăsimi saturate (grăsimile „rele”), iar efectele sale asupra nivelului de colesterol din sânge sunt nesemnificative.

Beneficiile consumului moderat de ou sunt, potrivit specialiştilor:

  • menţine funcţionarea normală ale creierului şi sistemului nervos
  • menţine sănătatea sistemului imunitar
  • scade riscul apariţiei bolilor cardiovasculare
  • menţine o sarcină sănătoasă
  • este bun pentru sănătatea ochilor
  • menţine sănătatea pielii
  • menţine sănătatea muşchilor

De altfel, ajută la creşterea colesterolului bun din sânge şi, mai ales, conţine colină (vitamina B8) – nutrimentul care ajută la sintetizarea ADN-ului, la transmiterea şi metabolizarea grăsimilor şi la menţinerea sănătăţii sistemului nervos.

Înainte de a cumpăra ouă, este nevoie să observi dacă nu sunt cumva crăpate, dacă prezintă albuşuri scurse în cofrag sau în cutie. Cel mai bine se păstrează pe raftul principal al frigiderului. Nu este indicat să speli ouăle înainte de a le pune la rece pentru a nu le înlătura stratul natural protector. Mai bine speli ouăle în momentul utilizării lor.

Contează combinaţiile alimentare pe care le faci. De esemplu, baconul, cârnaţii, brânza sau untul alături de ouă nu fac decât să crească nivelul colesterolului rău din sânge, iar pastele, cartofii prăjiţi sau pâinea albă, alături de ouă, pot creşte şansele de a te confrunta cu afecţiuni ale inimii. 

combinaţiile alimentare

Foto: Shutterstock.com

Vezi şi Cele mai bune alimente bogate în vitamina B12

Cele mai bune alimente bogate în vitamina B12

1 captura de ecran din 2019 08 30 la 16 24 16 png png