Cele mai bune alimente bogate în vitamina B12. Bonus – două reţete speciale de preparat!

5 shutterstock 381309475 jpg jpeg

Vitamina B12 este una dintre vitaminele complexului B şi este responsabilă cu producerea celulelor roşii din sânge, cu sintetizarea ADN-ului şi cu funcţionarea normală a creierului. Îţi prezentăm în articolul următor cele mai bune surse de vitamna B12 pe care să le incluzi în alimentaţia ta!

Vitamina B12 se găseşte în produsele de origine animală, cum ar fi carnea de peşte, de pasăre, ficatul de vită şi de porc, ouăle şi produsele lactate. O excepţie fac cerealele fortificate şi drojdia inactivă care sunt o sursă excelentă de vitamina B12 - o soluţie perfectă pentru vegetarieni şi vegani!

Dacă suferi de deficit de B12, se poate să te confrunţi cu anemie, oboseală, stare de moleşeală, pierderea apetitului şi, implicit, pierderea în greutate.

Nutrientul se găseşte şi în laptele matern. Bebeluşii care sunt alăptaţi exclusiv, dar au mame care nu consumă produse de origine animală, pot avea rezerve limitate din acesta şi se pot confrunta cu deficit de vitamina B12 încă din primele luni de la naştere.

Organismul tău absoarbe vitamina atât cât are nevoie, iar orice exces este eliminat prin urină. Totuşi, prea multă vitamina B12 poate cauza dureri de cap, anxietate, stare de greaţă şi de vomă. O valoare anormală a acesteia în sânge poate indica afecţiuni ale ficatului, rinichilor, diabet sau alte forme de leucemie.

Alimente care sunt o sursă excelentă de vitamina B12

  • Organele de la animale, cum ar fi rinichii şi ficatul, în special cele care provin de la vită şi miel 
  • Sardinele
  • Tonul
  • Păstrăvul
  • Somonul
  • Carnea de vită
  • Cereale fortificate
  • Drojdia inactivă
  • Produsele lactate
  • Ouăle
  • Ciupercile

Reţetele următoare nu doar că sunt delicioase, dar conţin o varietate de vitamine şi de minerale. Iată de ce ai nevoie:

Midii în sos de vin

shutterstock 241880056 jpg jpeg

Ingrediente

  • 1 kg stridii
  • ½ legătură pătrunjel
  • 1 ceapă albă
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 lingură unt
  • 60 ml vin alb
  • sare şi piper, după gust

Speli scoicile foarte bine, sub jet de apă rece, astfel încât cochiliile să rămână curate. Le fierbi într-o oală cu apă până se deschid.

Într-o cratiţă, încingi untul şi căleşti ceapa tăiată mărunt cu usturoiul zdrobit. Ulterior, adaugi vinul, apoi stridiile. Asezonezi cu sare şi piper după gust. Amesteci şi laşi la foc mic timp de 3-4 minute. Decorezi preparatul cu pătrunjel proaspăt, tocat mărunt.

Salată cu ton şi măr

shutterstock 225141535 jpg jpeg
  • 1 conservă ton deja mărunţit
  • 1 măr
  • 2 linguri maioneză
  • 1 linguriţă praf de usturoi
  • 1 linguriţă boia dulce, opţional
  • 1 praf de sare
  • 1 lingură zeamă de lămâie

Desfaci conserva şi pui tonul într-un bol. Speli mărul, îl tai felii. Peste ton, adaugi feliile de măr, condimentele, zeama de lămâie, maioneza. Asta este tot.

Poftă bună!

FOTO: Shutterstock.com

Încearcă şi Paella cu peşte şi fructe de mare

Paella cu peşte şi fructe de mare

1 paella peste fructe mare jpg jpeg