Cel mai pufos cozonac italian cu stafide

Panettone jpeg

A sosit timpul să ne gândim ce deserturi minunate să punem pe masă şi cu care să-i întâmpinăm pe micii colindători. Iar cozonacul italian cu stafide cu siguranţă le va fura privirile.

De ce ai nevoie pentru cozonac italian cu stafide

850 g făină

180 g zahăr

180 g unt

50 g unt

150 g stafide

25 g drojdie

4 gălbenuşuri

1 ou

1 praf sare

200 ml apă

Cum se prepară cozonac italian cu stafide

Torni 100 ml apă caldă peste drojdie, apoi adaugi 100 g de făină. Amestecul obţinut îl acoperi cu un prosop şi-l laşi deoparte, la loc cald, 3 ore, apoi mai adaugi 100 g făină şi 100 ml apă caldă. Laşi din nou amestecul, la loc cald, alte 2 ore.

Într-un alt vas pui restul de făină. Aici adaugi untul topit, oul, gălbenuşurile zahărul şi sarea. Frămânţi aluatul 15-20 de minute, până devine elastic, apoi îl amesteci cu maiaua şi cu stafidele. Aşezi aluatul într-o formă adâncă şi tapetată, îl acoperi cu un prosop curat şi-l laşi la loc cald 4 ore, până îşi dublează volumul. După aceea crestezi cozonacul pe mijloc şi-l ungi cu 50 g unt. Îl dai la cuptorul bine încins 45 de minute, până trece testul scobitorii şi se rumeneşte. În ornezi după imaginaţie.