Sărbătorile de iarnă sunt prilejul ideal de a aduna la masă întreaga familie, astfel că prepararele de Crăciun tradiţionale sunt nelipsite din casele pline cu oaspeţi. Dacă eşti adepta unui meniu 100% românesc pentru masa de Sărbători, atunci inspiră-te din cele mai bune 5 reţete de Crăciun.

Cele mai bune 5 reţete de Crăciun. Cozonac de casă fără frământare

Pentru blat:

  • 500 g făină
  • 300 ml lapte călduţ
  • 100 g zahăr
  • 100 g unt topit
  • 7 g drojdie uscată
  • 3 gălbenuşuri
  • coaja de la o lămâie
  • o păstaie de vanilie
  • sare

Pentru umplutură:

  • 200 g nucă măcinată
  • 20 g cacao
  • 80 g zahăr pudră
  • 100 g rahat

Cum se prepară: Se amestecă toate ingredientele pentru cozonac, până se omogonizează. Se lasă la dospit până îşi dublează volumul. După ce a dospit aluatul îl puneţi la frigider pentru cel puţin 12 ore. După aceea, se pune în tăvi şi se lasă la copt.

Cele mai bune 5 reţete de Crăciun. Salată de boeuf

Ingrediente: 

  • 400 grame carne de vită, 
  • 300 grame mazăre fiartă, 
  • 12 cartofi, 
  • 3 morcovi, 
  • o albitură, o ţelină mică, 
  • castraveţi muraţi şi gogoşari în oţet, 
  • sare, piper, 
  • o lingură de muştar, 
  • maioneză după gust.

Mod de preparare: Cartofii se pun într-un vas la fiert, întregi, în timp ce morcovul, albitura, ţelina şi carnea se taie bucăţi şi se adaugă ulterior. Se toarnă apa până la jumătatea vasului, urmând să se mai completeze pe parcursul fierberii. Când legumele şi carnea au fiert se scot şi se lasă la răcit. Se taie mărunt şi se amestecă în castron cu mazărea, maioneza, muştarul, sarea, cimbrul şi piperul, după gust.

Cele mai bune 5 reţete de Crăciun. Caltaboşi

Ingrediente:

  • măruntaiele unui porc (rinichi, ficat, plămâni, splină)
  • 700 g carne
  • 1 bucata slănină
  • 5 cepe
  • 2 morcovi
  • 300 g orez
  • 500 g hrişcă
  • foi de dafin
  • sare
  • piper
  • nucşoară
  • ienibahar
  • intestine de porc
  • puţin ulei

Mod de prepare:

Se spală bine carnea şi măruntaiele şi se pun la fiert în apă rece împreună cu slănina. După ce încep să fiarbă, se spumează supa şi se adaugă piperul, foile de dafin, sarea, două cepe şi doi morcovi. Între timp, se taie mărunt trei cepe şi se călesc în puţin ulei. După ce au fiert măruntaiele şi carnea, se scot din oală, se lasă să se răcească. Apoi se dau prin maşina de tocat, împreu­nă cu ceapa călită. Într-o tavă se pune orezul şi hrişca şi se prăjesc uşor. Se lasă să se răcească, după care se pun într-un tifon şi se dau la fiert în apa în care s-au preparat şi organele. După ce sunt gata, se amestecă cu com- poziţia de carne şi măruntaie, se condimentează cu sare, piper, nucşoară şi ienibahar şi se pun în intestinele spălate şi curăţate. Caltaboşii rezultaţi se pun în tifon şi se fierb aproximativ 10 minute.

Cele mai bune 5 reţete de Crăciun. Sarmale în frunză de varză

Ingrediente

  • 2 kg varză acră
  • 450 g carne tocat de porc şi de vită
  • 50 g orez
  • 200 g ceapă
  • ulei pentru prăjit
  • 100 g costiţă afumată
  • 2-3 linguri bulion
  • 2 foi dafin
  • sare
  • piper

Mod de prepare

Se curăţă varza de frunzele exterioare şi de cotoare şi se aleg foile în care se va împacheta carnea. Se curăţă ceapa şi se spală, după care se taie mărunt. Se pune într-o cratiţă la călit cu ulei şi puţină apă şi se lasă până devine aurie.Se amestecă într-un castron ceapa prăjită şi răcită, cu carnea, piperul, sarea şi orezul, care a fost şi el opărit şi răcit. Se ia compoziţie de mărimea unei nuci şi se pune pe o frunză de varză, care se rulează cu marginile în interior. Frunzele de varză mai mici se opresc şi se toacă solzişori pentru a forma un strat pentru sarmale. Într-o cratiţă înaltă, peste varza tocată se pun sarmalele şi costiţa, iar deasupra un alt strat de varză tocată. Peste ele se toarnă bulionul înmuiat în apă, se pun frunzele de dafin şi câteva boabe de piper. Se lasă la fiert, la foc mic, timp de 2 ore. Din când în când, se mai completează cu apă, să nu se lipească.

Cele mai bune 5 reţete de Crăciun. Piftie de porc

Ingrediente

  • 1/2 cap de porc
  • 2 picioare de porc
  • 500 g carne macra de porc
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 1 radacina ţelina
  • 1 radacina pastârnac
  • 2 foi dafin
  • 10 catei usturoi
  • sare

Mod de prepare

 Capul de porc şi picioarele se spala foarte bine si se pârlesc la flacara aragazului. Apoi se pun la fiert în apa rece, cu sare, alaturi de carne. Se ia spuma ori de câte ori se formeaza si se adauga apoi legumele si foile de dafin. Se lasa la fiert la foc mic aproximativ 4 ore, pâna ce carnea cade de pe oase. Între timp, se piseaza usturoiul. Carnea fiarta se curaţa de pe oase si se repartizeaza în boluri. Zeama în care au fiert ingredientele se strecoara si se amesteca apoi cu usturoiul pisat. Se lasa 15 minute si apoi se strecoara din nou si se toarna peste carnea din boluri. Se dau la rece de pe o zi pe alta.

Loading...