Adrian Şişiu, va reprezenta pentru prima dată România la Campionatul Mondial de Paste Barilla, una dintre cele mai importante competiţii dedicate pastelor la nivel mondial. Românul se „va bate” cu alţi 19 chefi din întreaga lume, sub privirile unui juriu care reuneşte „crema” chefilor cu stele Michelin. Barilla Pasta World Championship, eveniment cu tradiţie ajuns la a 6-a ediţie, va avea loc între 27 şi 29 septembrie, la Milano şi Parma, iar marele câştigător va avea şansa să-şi pună ţara pe harta gastronomiei mondiale.

„Pastele nu sunt doar un icon al gastronomiei italiene, ci şi punctul de întâlnire între dieta mediteraneană şi un aliment sănătos, care oferă prilejuri de socializare şi care a dat lumii nenumărate reţete. Nu în ultimul rând, pastele sunt o alegere sustenabilă pentru planetă”, spune Pietro Barilla.

Participanţii îşi vor demonstra măiestria în bucătărie în cadrul a două probe neconvenţionale ce constau în dezvoltarea unor reţete de paste ale viitorului (Future of Pasta) şi a unei reţete reinterpretate de spaghetti al pomodoro, probabil cea mai cunoscută şi simplă reţetă de paste din lume. Una din noutăţile ediţiei din acest an este faptul că toţi concurenţii nominalizaţi au fost „antrenaţi” de chefi italieni cu stele Michelin, printre care Alfio Ghezzi (Margon Locanda, Casa Ferrari – Trentino), Matteo Baronetto (Del Cambio – Torino), Lorenzo Cogo (El Coq – Vicenza), Roberto Rossi (Silene – Seggiano, Toscana) şi Caterina Ceraudo (Dattilo Restaurant – Crotone).

Ambsadorul culinar al Italiei în România

Ediţia din acest an a competiţiei aduce o premieră şi pentru România: printre cei 20 de chefi nominalizaţi de pe toate continentele se numără şi un român. Născut în România, în 1988, Adrian Şişiu (29 de ani) s-a stabilit în Italia, în 2003, împreună cu familia. Pasionat de gastronomie şi de gusturile italiene, Adrian a studiat în Italia la IAL Emilia Romagna, o şcoală de bucătari cu o programă de practică intensă, iar la final a profesat, timp de 10 ani, în restaurante prestigioase din Italia.

În 2014, Adrian Şişiu a decis să se întoarcă în România, devenind ambsador al bucătăriei italiene. În prezent, este chef la renumitul Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca, unul din cele mai mari hoteluri din România, unde coordonează o echipă formată din 15 bucătari. Multipremiat în cadrul concursurilor de gătit, Adrian a fost remarcat în competiţia „Pizza and Pasta”, desfăşurată, anul acesta, la Bucureşti, unde a câştigat Trofeul Barilla pentru cea mai bună reţetă de paste.

Stilul tot mai activ al oamenilor, inspiraţie pentru reţeta câştigătoare

„Trendul din ce în ce mai accentuat în direcţia unui stil de viaţă sănătos şi activ va continua să influenţeze tot mai mult obiceiurile de consum ale oamenilor şi, în particular, modul şi ocaziile în care vor mânca paste. Reţetele de paste ale viitorului vor fi simple, gustoase, preparate cu atenţie pentru sănătate şi menite să ofere energie oamenilor din ce în ce mai activi. În viitor, cred că pastele vor ajunge să fie consumate nu doar la prânz şi cină, ci şi în alte ocazii: spre exemplu, înainte sau după activitatea sportivă. Maratoniştilor deja le este cunoscut conceptul de Pasta Party. Aceasta este şi filozofia din spatele reţetei mele, mai ales că ingredientele folosite fac parte din meniul unui sportiv profesionist, unui campion: antioxidanţi esenţiali, vitamine, fibre, acizi graşi esenţiali, proteine. Îmi doresc ca oamenii să asocieze tot mai mult pastele cu starea de bine şi asta am încercat să insuflu cu reţeta mea”, a declarat Adrian Şişiu. În cadrul etapei de pregătire pentru acest concurs, chef Adrian Şişiu a fost antrenat Caterina Ceraudo, desemnată, de ghidul Michelin, „Cel mai bun chef femeie la nivel mondial”.

Loading...