Chiftele arăbeşti kofta, cu sos

chiftelute din varza de Bruxelles jpeg

Kofta este un fel de chiftea şi este un fel de mâncare foarte popular în ţările arabe, mai ales Iran, Maroc, Pakistan, Turcia etc. În aceste bucătării, în cea mai simplă formă, kofta se prepară din carne tocată de vită sau miel şi se pune numeroase mirodenii. Două dintre cele mai improtante sunt turmericul (curcuma) şi coriandrul. Curcuma este o plantă cultivată de mai bine de 200 de ani şi este originară din sud-estul Asiei. Are o aromă asemănătoare cu cea a ghimbirului, numai că este mai picantă. Acest condiment asitic este folosit fie sub formă de pudră, fie ca atare, tăiat bucăţele şi adăugat în mâncăruri. Pudra de turmeric se foloseşte în general pentru mâncăruri din orez, paste, supe şi sosuri şi este principalul ingredient al curry-ului. Nu uita de curcumă atunci când aveţi de pregătit chiftele arăbeşti kofta, cu sos.

Chiftele arăbeşti kofta, cu sos - Ingrediente (4 porţii)

1/2 kg carne de miel tocată 2 linguri de ceapă tocată condimente friptură de miel 2 ouă 2 linguri pătrunjel ½ linguriţă oregano ½ linguriţă scorţişoară măcinată coajă de pâine sare piper

1 ceapă tocată julien

1 linguriţă ghimbir răzuit

1 linguriţă usturoi pisat

2-3 linguri bulion

1 linguriţă chimion pisat

1 linguriţă coriandru pisat

1 linguriţă condimente Garam masala (se găseşte în hipermaketuri sau magazine cu specific indian sau asiatic)

jumătate linguriţă turmeric

jumătate linguriţă pudră chili

sare

1 linguriţă zahăr

o cană şi jumătate apă

2-3 linguri ulei

Chiftele arăbeşti kofta, cu sos - Mod de preparare

Pui într-un castron carnea tocată, adaugi usturoiul, ouăle, ceapa, coaja de pâine (de la trei felii) mărunţită cu mâna, verdeaţa, condimentele, sarea şi piperul după gust. Amesteci ingredientele şi laşi să se odihnească, pentru a se combina aromele. Împarţi carnea, sub formă de mici, în câte keftele vrei să faci şi înfigi fiecare bucată într-o frigăruie. Frigi pe grătar pe o parte şi pe cealaltă.

Într-o altă tigaie, încinge uleiul şi adaugă ceapa. Lasă pe foc timp de 4 minute până când devine aurie, iar apoi adaugă ghimbirul şi usturoiul. Pune şi bulionul şi condimentele şi lasă pe foc până când uleiul se separă de restul compoziţiei. Adaugă apa şi lasă la fiert. Dă focul mai încet şi mai lasă la gătit 6-7 minute. Asezonează. Serveşti calde chiftelele arăbeşti kofta, cu sos.