Glazura de ciocolată tranformă acest cozonac, dintr-unul clasic într-unul absolut special şi delicios. Fără nicio îndoială! Prepară şi tu acest cozonac glazurat cu ciocolată şi te vei convinge!

Ingrediente

1 kg făină albă
sare
1 pliculeţ drojdie uscată
20 g unt
250 ml lapte
4 gălbenuşuri
100 g zahăr
2 pliculeţe zahăr vanilat
esenţă de rom
coajă rasă de portocală

Pentru umplutură

100 g miez de nucă
2 linguri pudră de cacao
100 g zahăr pudră
100 ml lapte

Pentru glazura de ciocolată

250 g ciocolată neagră sau ciocolata de casa
5 linguri lapte
1 lingură zahăr
50 g unt

Mod de preparare

Omogenizezi drojdia cu 3 linguri de lapte călduţ şi 2 linguri de făină, apoi laşi să dospească la cald până îşi dublează volumul. Cerni făina de două ori, o amesteci cu maiaua dospită, 4 gălbenuşuri frecate cu un praf de sare, laptele călduţ, în care ai dizolvat zahărul şi zahărul vanilat, untul topit, esenţa de rom şi coaja de portocală.

Frămânţi până se formează un aluat omogen şi elastic, pe care îl laşi la crescut 40 de minute, la loc cald.

Amesteci miezul de nucă măcinat cu zahărul, pudra de cacao şi laptele, până se obţine o pastă subţire. Împarţi aluatul în două, întinzi două foi şi le acoperi cu un strat de umplutură. Rulezi, formând doi cozonaci, pe care îi pui în două tăvi tapetate cu folie de copt şi îi laşi circa 30 de minute la crescut. Introduci tăvile cu cozonaci în cuptorul preîncălzit pentru circa 45-50 de minute.

Pentru glazură, fierbi în bain-marie laptele cu zahărul şi ciocolata rasă, amestecând continuu, până se îngroaşă ca o cremă fluidă. O scoţi din bain-marie şi o freci cu untul până se incorporează, apoi o torni peste cozonacii călduţi, cât mai uniform.

Laşi cozonacii să se răcească şi să se întărească glazura. Nu vei regreta ca ai ales aceasta retata de cozonac glazurat cu ciocolată.

Cozonac cu fructe confiate

Cozonac fara dospire

Cozonac Stea de Craciun

sursa foto: Shutterstock

Loading...