Concha-urile îşi iau numele de la forma rotundă şi aspectul lor în dungi, sub formă de scoică de mare. O concha constă din două părţi: o ruladă de pâine îndulcită şi un topping crocant (compus din zahăr, unt şi făină).

Cum faci conchas, ruloul tradiţional mexican

 

Ingrediente 10 porţii

 

Pentru pâine:

 
  • 80 ml lapte integral 
  • 1 lingură zahăr, plus 1 linguriţă împărţită
  • 7 g drojdie uscată activă
  • 3 ouă mari, la temperatura camerei, bătute
  • 2 linguriţe extract de vanilie
  • 260 g făină, plus mai multe pentru presărat pe aluat 
  • 1 ½ linguriţă sare
  • 2 beţe unt nesărat, coame, tăiat cu lingura
 

Toppingul pentru scoică:

 
  • 6 linguri de unt nesărat
  • 6 linguri zahăr pudră
  • 60 g făină 
  • ⅛ linguriţă praf de copt
  • ⅛ linguriţă sare
  • 2 picături colorant alimentar roz
 

Mod de preparare

Faceţi aluatul: adăugaţi laptele într-o cană de microunde. Încălzţi la intervale de 10 secunde până când laptele atinge 43–46° C. Adăugaţi 1 linguriţă de zahăr şi drojdia în lapte şi bateţi pentru a încorpora. Se lasă să stea aproximativ 10 minute, până când este foarte spumoasă.
Turnaţi drojdia într-un bol mare, apoi adăugaţi ouăle şi vanilia. Bateti până se combină bine.
Adăugaţi făina, lingura rămasă de zahăr şi sarea şi amestecaţi cu o spatulă de silicon până când devine un aluat lipicios.
Adăugaţi untul, 1 bucată pe rând, şi lucraţi aluatul cu mâinile, asigurându-vă că fiecare bucată este încorporată înainte de a adăuga următoarea. Aluatul trebuie să fie lucios, neted şi elastic.
Folosiţi ambalaje goale de unt pentru a unge interiorul unui vas de sticlă mare curat.
Transferaţi aluatul în vasul uns cu ajutorul unei raclete sau a unei spatule de cauciuc. Acoperiţi cu un prosop de bucătărie şi lăsaţi aluatul să crească într-un loc cald, timp de 1-2 ore, până ajunge la dimensiunea dublată.
Scoateţi prosopul şi aşezaţi folie de plastic direct pe suprafaţa aluatului. Lăsaţi la frigider 1 oră pentru a se răci, astfel încât aluatul să se modeleze mai uşor.
 
Cum faci toppingul: într-un castron mediu, amestecaţi untul şi zahărul pudră cu un mixer de mână la viteză medie până când este uşor şi pufos, aproximativ 5 minute. Adăugaţi făina, bicarbonatul de sodiu şi sarea. Continuaţi să bateţi cu viteză mică până când amestecul este neted, 3-5 minute.
Adăugaţi colorantul alimentar roz şi amestecaţi bine cu o spatulă până când culoarea este omogenă.
Luaţi două tăvi de copt şi puneţi hârtie pe ele.
Puneţi aluatul rece pe o suprafaţă dată uşor cu făină. Cu un cuţit, împarte uşor aluatul în 10 bucăţi egale.
Formaţi bucăţile în bile trăgând uşor marginile aluatului afară şi dedesubt, ciupindu-le în partea de jos, formând o suprafaţă tăiată.
Puneţi 5 bile de aluat pe fiecare tavă de copt pregătită şi acoperiţi cu prosoape de bucătărie. Lăsaţi-le într-un loc cald, timp de 1-2 ore, până ajung la dimensiunea dublată.
Preîncălziţi cuptorul la 180° C.
 
 
Luaţi o lingură de topping pe o bucată de hârtie şi rotiţi într-o bilă. Puneţi o altă bucată de hârtie de ceară deasupra şi rotiţi-o într-un cerc de 10 cm, puţin mai mare decât bile de aluat înălţate. Repetaţi cu toppingul rămas, astfel încât să aveţi 10 cercuri în total.
Aşezaţi uşor un cerc deasupra fiecărei bile de aluat, apăsând-o uşor pe suprafaţă. Dacă marginile toppingului atârnă, trageţi-le uşor în jos şi dedesubtul aluatului.
Folosind un cuţit, trasaţi liniile pe stratul de topping pentru a crea un model de scoică, având grijă să nu tăiaţi în aluat.
Coaceţi conchas timp de 25 de minute, rotind la jumătate. Se lasă la rece 5-10 minute înainte de servire. Poftă bună!
 
 
Loading...