Cum să eliminăm pesticidele din fructe şi legume

1 shutterstock 219001450 jpg jpeg

Simpla spălare a fructelor şi legumelor nu este de multe ori suficientă pentru a scăpa de straturile de chimicale. Însă ce poţi face este să te foloseşti de ceea ce ai prin bucătărie: oţet, zeamă de lămâie, bicarbonat de sodiu ori sare grunjoasă. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să elimini pesticidele din fructe şi legume

Oţet alb sau din cidru de mere împotriva pesticidelor

Mult mai ieftin decât oţetul din cidru de mere, oţetul obişnuit are un miros care dispare pe măsură ce se evaporă. Ambele sunt foarte eficiente în eliminarea pesticidelor din fructe şi legume. Bonus pentru spanac şi salată verde, care se numără printre cele mai contaminate legume: oţetul, ca şi lămâia, ajută şi la înlăturarea melcilor şi a unor insecte care se găsesc uneori pe frunze. Pune un pahar cu oţet sau suc de lămâie (200 ml) la 2 litri de apă, pentru a obţine o diluţie de 10%. 

Bicarbonat de sodiu ori sare grunjoasă pentru curăţarea fructelor şi legumelor

Diluează 2 linguri cu bicarbonat de sodiu sau cu sare grunjoasă la un litru de apă, obţinând o soluţie care elimină majoritatea reziduurilor chimice din fructe şi legume. Lasă-le în soluţie aproape o jumătate de oră, apoi clăteşte-le bine. În cazul în care nu ai timp, freacă merele cu un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, apoi spală-le înainte de a le mânca.

Cum le poţi combina

Poţi alege să amesteci sarea cu lămâia sau oţetul cu bicarbonatul de sodiu pentru o curăţare mai profundă. În cazul fructelor şi legumelor a căror coajă groasă vrei să o consumi, după 30 de minute de înmuiere, le poţi freca sub jet de apă rece cu o perie. Asigură-te că le vei clăti îndeajuns, apoi şterge-le. Cu această tehnică, vei elimina 70% din pesticide.

Cum cureţi ciupercile

Unii bucătari preferă să şteargă uşor ciupercile cu un prosop umed. Cu toate acestea, pentru a le curăţa eficient, le poţi freca cu o perie specială pentru ciuperci, apoi le poţi clăti rapid sub un jet de apă rece şi le ştergi cu un prosop de bucătărie. 

Nu toate fructele se pot lăsa la înmuiat

Fructele mici, aşa cum sunt căpşunile şi afinele, nu rezistă să fie înmuiate în apă. Stratul lor exterior este prea subţire, astfel că absorb foarte repede apa. În acest caz, este indicat să le alegi pe cele organice. Fructele organice sunt mai scumpe, dar şi mai gustoase. Fructele de pădure este recomandat să le speli doar înainte de a le consuma, nu înainte de a le depozita la frigider, pentru a nu le grăbi deteriorarea lor. 

FOTO Shutterstock