Cum să eviţi risipa alimentară. Sfaturi de la Jamie Oliver

2 shutterstock 121845178 jpg jpeg

De câte ori ţi s-a întâmplat să arunci pâine, brânză, salată, banana sau cartofi? Toate acestea se regăsesc în topul celor mai risipite alimente din lume, însă vestea bună este că există modalităţi să eviţi această risipă. Cum să profiţi de alimentele pe care le ai în frigider şi cum să economiseşti mai bine, te învaţă chiar Jamie Oliver, un expert care profit la maximum de orice ingredient.

Atunci când depozitezi mâncăruri şi diverse alimente în frigider, este indicat să ţii cont de temperatura diferită a rafturilor. Pentru un maximum de eficacitate, păstrează carnea şi peştele în partea de jos, unde e o temperatură mai scăzută, lactatele în zona de mijloc, iar mâncărurile gătite în partea de sus. Uşa frigiderului e cea mai expusă la căldură din cauza faptului că este mereu deschisă, aşa că aici e indicat să păstrezi sucuri, gemuri, dulceţuri.

Ce să nu ţii în frigider

Depozitează în frigider doar ceea ce trebuie. Roşiile, bananele, cartofii, merele şi avocado trebuie păstrate într-un loc răcoros şi uscat. Niciodată să nu păstrezi cartofii şi ceapa în acelaşi recipient, căci ceapa elimină un gaz care face cartofii să încolţească. De asemenea, pâinea va fi proaspătă mai mult timp dacă o ţii în bucătărie, nu în frigider.

Congelează tot ceea ce poţi. Congelarea funcţionează ca o capsulă a timpului pentru foarte multe alimente, păstrându-le prospeţimea. Pâine, legume şi fructe, diverse, sosuri, ierburi aromatice, mâncăruri gătite, aluaturi, unt, toate acestea se pot congela fără probleme.

Congelează tot ceea ce poţi.

Citeşte şi: Cum să congelezi fructele pentru iarnă

Cum să congelezi fructele pentru iarnă

2 cum sa congelezi fructele pentru iarna jpg jpeg

Salata nu se va mai strica în frigider în 2-3 zile dacă o speli şi o usuci imediat ce o cumperi. Împacheteaz-o apoi lejer în şerveţele de hârtie înainte s-o depozitezi în frigider.

Transformă resturile

Când faci sos de roşii pentru paste, pesto, ragu, humus sau supă-cremă, fă o cantitate mai mare şi congelează jumătate. Te vor salva într-o seară când ajungi târziu acasă. Tot ceea ce trebuie să faci este să le decongelezi şi masa e gata.

congelează jumătate

Transformă resturile, nu le arunca. Friptura la cuptor poate deveni oricând altceva: o salată consistentă, un preparat chinezesc cu noodles, un topping pentru pizza. La fel poţi proceda cu ouăle sau brânzeturile.

FOTO: Shutterstock