Bougatsa: delicioasa plăcintă grecească cu cremă de vanilie

Plăcinta este un desert ofertant, cu zeci de variante și umpluturi, fie că iubești fructele, crema sau brânza. Însă preparatul tradițional grecesc Bougatsa este cu-adevărat special.

bougatsa placinta vanilie shutterstock 1991036966 jpg

Bougatsa: plăcintă cu cremă de vanilie FOTO Shutterstock

Bougatsa este un produs de patiserie grecesc pe bază de foi sau foitaj și este specific zonei orașului Salonicului. Umplutura este dulce și poate fi o cremă sau o budincă pe bază de griș, însă cea mai populară este Bougatsa cu cremă de vanilie.

Se pregătește repede, iar preparatul final va încânta pe toată lumea.

Ingrediente

250 g foi subțiri de plăcintă

50 g unt topit și răcit

Pentru cremă:

1 ou

2 gălbenușuri

50 g făină

1 lingură amidon

200 g zahăr tos

1 păstaie vanilie

500 ml lapte (3,5% grăsime)

1 gălbenuș, pentru uns

unt, pentru uns

2-3 linguri de lapte

zahăr pudră, pentru decor

Tai păstaia de vanilie pe lung și, cu un cuțit ascuțit și subțire, scoți semințele. Într-un vas antiaderent, pui oul, gălbenușurile, zahărul, amidonul, semințele de vanilie, 100 ml de lapte rece și amesteci cu un tel pară. Torni restul de lapte, în fir subțire, omogenizezi și pui vasul la foc mediu, amestecând constant, ca să nu se lipească crema.

După ce compoziția clocotește, mai fierbi 4-5 minute, continuând să amesteci. Când crema s-a îngroșat, stingi focul, o acoperi cu folie alimentară, ca să nu prindă pojghiță și o lași la răcit.

Ungi cu puțin unt o tavă cu pereţii înalţi. Aşezi o foaie de plăcintă, iar marginile le răsfrângi peste pereţii tăvii. O ungi cu unt topit și răcit și repeți, în acelaşi mod, cu încă trei foi. Torni crema de vanilie şi aduni spre centrul tăvii marginile foilor de plăcintă. Acoperi complet suprafaţa cu alte 3-4 foi decupate pe dimensiunea tăvii şi unse între ele cu unt.

Amesteci gălbenușul cu lapte, ungi plăcinta și o dai la cuptorul preîncălzit la 180 °C. O coci 35-45 de minute, până ce se rumeneşte frumos. O scoţi şi o laşi la răcorit înainte să o tai pătrate. O decorezi cu zahăr pudră înainte de servire.