Qatayef: desertul arăbesc tradițional de Ramadan

În timpul postului Ramadanului (o lună la începutul primăverii, în fiecare an), credincioşii de confesiune islamică din întreaga lume trebuie să se abţină de la mâncare, băutură şi alte plăceri, din zori până la amurg.
Ei pot mânca abia după apusul soarelui, de aceea preparatele consumate trebuie să fie diverse şi să le ofere ofere nutrienții necesari organismului timp de 24 de ore.
Clătitele qatayef se numără printre felurile specifice de Ramadan, deoarece sunt gustoase și sățioase, ca, de altfel, toate deserturile orientale.
Iată cum se prepară desertul arăbesc.
Ingrediente
Pentru clătite:
260 ml apă caldă
120 ml lapte cald
75 g zahăr
5 g drojdie uscată
300 g făină de grâu
75 g griș
1 praf de sare
ulei, pentru uns
Pentru cremă:
1 lingură apă flori de portocal
600 g brânză dulce de vaci (sau ricotta)
100 g miere
50 g zahăr
1 linguriță extract de vanilie
Pentru decor:
100 g fistic nesărat
miere
Pentru clătite, combini apa caldă cu zahărul și cu drojdia, amesteci și lași 10 minute să se activeze drojdia. Separat, combini într-un bol adânc făina de grâu cu grișul și cu sarea. Torni apa peste ele, apoi laptele, omogenizezi și dai deoparte 30 de minute. Compoziția trebuie să fie asemănătoare cu cea de la clătitele americane. Dacă este prea groasă, mai poți turna puțin lapte.
Încingi o tigaie antiaderentă, o ungi cu puțin ulei, formezi mici clătite, cu diametrul de 8-10 cm și le lași până fac mici bule la suprafață, fără să mai aibă o consistență umedă. Nu întorci clătitele, ci le scoți din tigaie și le pui într-o tavă, însă nu suprapuse. Cât timp clătitele sunt calde, lipești marginile cu degetele astfel încât să obții un con.
Pentru cremă, mixezi brânza de vaci cu zahărul, apoi încorporezi mierea, apa de flori de portocal și extractul de vanilie. Umpli fiecare con cu crema obținută și presari fistic mărunțit. Poți decora desertul cu puțină miere, atunci când îl servești.
FOTO Shutterstock