Rizoto cu ciuperci
Maria Marinescu, jud. Vâlcea, ne-a trimis această reţetă delicioasă! Şi tu ne poţi trimite reţeta ta preferată la adresa retete@click.ro!
Ingrediente
250 g orez cu bob mare
350 g ciuperci proaspete (champignon albe sau brune)
2 linguri ulei
60 g unt gras
1 cățel de usturoi zdrobit
50 ml vin alb sec
800 ml supă fierbinte
60 g parmezan
1 ceapă mică tocată
sare
piper măcinat
Mod de preparare
Cureți foarte bine ciupercile și îndepărtezi piciorușele. Călești ceapa tăiată mărunt și un cățel de usturoi zdrobit într-o lingură de ulei și un cubuleț de unt. Adaugi ciupercile tăiate felii, sare și piper și le lași la prăjit până se rumenesc. Dai tigaia deoparte.
Într-o cratiță sau într-un vas adânc, torni o lingură de ulei, călești orezul uscat 2-3 minute, până se întrepătrund aromele, asezonezi cu sare, adaugi vinul alb și aștepți până se evaporă alcoolul, apoi adaugi, treptat, câte un polonic de supă fierbinte. Amesteci continuu și completezi cu supă numai după ce tot lichidul este absorbit de orez. Este gata când boabele de orez au în interior miezul ușor tare. Iei vasul de pe foc, adaugi ciupercile rumenite anterior, restul de unt și parmezanul ras. Amesteci foarte bine și acoperi cratița cu un capac 2-3 minute. Servești fierbinte, cu parmezan ras și cu pătrunjel verde.