Cozonac cu nucă

cozonac cu nuca jpeg

Mulţumim Daniel Albert Bertoni pentru această reţetă pe carte sigur o vom pregăti de Paşte!

Ingrediente pentru doi cozonaci: 1 kilogram de făină 35 grame drojdie 300 grame de zahăr 400 mililitri de lapte 100 mililitri de ulei 4 ouă coaja de la o portocală 1 sticluţă esenţă de rom 4 linguri de cacao 500 gr nucă măcinată 1 praf de sare

Preparare:

Se cerne făina de 2 ori ca să iasă cozonacul pufos. Apoi, se prepară maiaua din drojdie, şi 50 de mililitri de lapte. Se dizolvă zahărul (250 de grame) în restul de lapte, care este încălzit în prealabil. Gălbenuşurile se freacă cu sare şi cu coaja de portocală.

Apoi, se adaugă peste făină maiaua, laptele, gălbenuşurile, treptat, timp în care compoziţia se frământă continuu. La sfârşit se adaugă uleiul, iar mai apoi se mai frământă compoziţia încă 10 minute până vom observa că în aluat sunt bule de aer.

Se lasă la dospit în jur de o oră.Între timp, se amestecă nuca cu albuşurile bătute spumă, cu 50 grame de zahăr, cacao şi esenţă de rom.Se porţionează aluatul în 2 părţi egale, apoi se întinde foaie de aluat, se adaugă deasupra umplutura de nuca, apoi se împletesc cele două părţi şi le punem în tavă. Ungem cozonacii cu ou batut, şi se mai lasă la dospit circa 30 minute, după care se coc timp de 35-40 minute, la foc potrivit.